Suprafața de gheață marină din jurul Antarcticii a atins un nivel minim record, iar oamenii de știință au declarat că „nu au mai văzut niciodată o situație atât de extremă”. Se așteaptă ca banchiza să se reducă și mai mult înainte de încheierea sezonului de topire de vară din acest an, scrie The Guardian.
Pe 13 februarie, suprafaţa ocupată de gheaţa formată în mare în jurul continentului de la Polul Sud al Pământului „a scăzut la 1,91 milioane de kilometri pătraţi”, fiind cea mai mică suprafaţă înregistrată de la începutul măsurătorilor satelitare din 1978, a anunţat centrul american National Snow and Ice Data Center (NSIDC).
Impactul crizei climatice în ceea ce privește topirea gheții marine din Arctica se vede clar în înregistrările care datează încă din 1979. Gheața de mare din Antarctica variază mult mai mult de la un an la altul, ceea ce a făcut mai dificilă observarea unui efect al încălzirii globale.
Cu toate acestea, pierderile „remarcabile” de gheață marină din Antarctica din ultimii șase ani indică faptul că nivelurile record de căldură din prezent în ocean și schimbările aferente în modelele meteorologice ar putea însemna că criza climatică se manifestă în cele din urmă în observații.
Oamenii de știință erau deja foarte îngrijorați în privința gheții din Antarctica. Modelele climatice sugerau încă din 2014 că uriașa calotă de gheață din Antarctica de Vest (WAIS), care se află pe continent, era condamnată să se prăbușească din cauza nivelurilor de încălzire globală deja observate atunci.
Pierderea tot mai mare a gheții marine expune calote de gheață și ghețarii acestora la valuri care le accelerează dezintegrarea și topirea, au avertizat cercetătorii. Un studiu recent a estimat că WAIS ar fi înclinat spre o prăbușire treptată – și o creștere de patru metri a nivelului mării – în cazul unei creșteri a temperaturii globale de doar 1 C, un punct deja depășit.
„Nu am mai văzut niciodată o astfel de situație extremă, fără gheață, aici”, a declarat profesorul Karsten Gohl, de la Centrul Helmholtz pentru cercetări polare și marine din cadrul Institutului Alfred Wegener, Germania, și care a vizitat pentru prima dată regiunea în 1994.