Șeful ONU cere stoparea subvențiilor de 7 trilioane de dolari pentru combustibilii fosili

António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, a făcut apel la încetarea subvențiilor pentru combustibilii fosili din întreaga lume, care au depășit 7.000 de miliarde de dolari în 2022, potrivit unei analize a Fondului Monetar Internațional, scrie CNBC.

Guterres a făcut aceste comentarii într-un discurs susținut miercuri, în cadrul Summitului Climate Ambition, la sediul central al Națiunilor Unite din New York.

Dacă nu se schimbă nimic, lumea se îndreaptă spre o creștere a temperaturii cu 2,8 grade Celsius, potrivit lui Guterres.

„Omenirea a deschis porțile iadului. Căldura îngrozitoare are efecte îngrozitoare.”

Asta a declarat miercuri António Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, în discursul său de deschidere a Summitului privind ambiția climatică de la sediul Națiunilor Unite din New York.

În cadrul summitului, Guterres a prezentat un program pe care îl numește „Agenda de accelerare” pentru a reduce decalajul dintre ceea ce se întâmplă în prezent pentru a aborda schimbările climatice și ceea ce crede că trebuie să se întâmple – inclusiv încetarea subvențiilor pentru combustibilii fosili din întreaga lume, care au depășit 7.000 de miliarde de dolari în 2022, potrivit unei analize a Fondului Monetar Internațional.

Arderea combustibililor fosili eliberează în atmosferă gaze cu efect de seră, care reprezintă un factor cheie în schimbările climatice.

„Trebuie să recuperăm timpul pierdut din cauza tergiversărilor, a forțării brațelor și a lăcomiei goale a unor interese înrădăcinate care adună miliarde de dolari din combustibilii fosili”, a declarat Guterres.

La nivel mondial, s-a investit o sumă fără precedent în surse de energie curată, ceea ce este încurajator, „dar suntem cu zeci de ani în urmă”, a spus Guterres, făcând apel la națiunile dezvoltate să ajungă la emisii nete zero cât mai aproape de 2040, iar pentru economiile emergente, în 2050.

În mod specific, Guterres a spus că națiunile OCDE trebuie să aibă planuri pentru a nu mai arde cărbune până în 2030, iar restul lumii trebuie să nu mai ardă cărbune până în 2040.

„Dacă nu se schimbă nimic, ne îndreptăm spre o creștere a temperaturii cu 2,8 grade – spre o lume periculoasă și instabilă”, a spus Guterres, vorbind de 2,8 grade Celsius, adică peste 5 grade Fahrenheit.

De asemenea, el a făcut apel la stabilirea unui preț la carbon și la respectarea de către întreprinderi și instituții financiare a angajamentelor pe care și le-au asumat în materie de climă.

„Viitorul nu este stabilit”, a spus el. „Este pentru lideri ca voi să scrie. Încă putem limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade. Încă putem construi o lume cu aer curat, locuri de muncă ecologice și energie curată la prețuri accesibile pentru toți.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *