Țările au convenit la COP28, conferința ONU pentru climă care se desfășoară la Dubai, triplarea capacității de energie nucleară până în 2050, ca parte a luptei împotriva încălzirii globale. În același timp, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat într-un interviu pentru AFP, că ar fi o greșeală să respingem energia nucleară din cauza problemelor apărute la câteva proiecte.
Însă, contestatarii subliniază riscurile și costurile ridicate ale proiectelor nucleare masive, în condițiile în care prețul energiilor regenerabile continuă să scadă.
„Mai este mult de lucru”, a recunoscut Grossi, citând nevoile de finanțare ale țărilor care doresc să își extindă flotele nucleare, precum Brazilia, Argentina și Africa de Sud. Grossi a precizat că țările tentate să facă saltul nuclear, printre care Maroc, Senegal, Kenya și Filipine, se confruntă cu provocări similare.
Unii ecologiști susțin că, având în vedere că anumite proiecte nucleare au deja o întârziere de 10 ani, acestea sunt pur și simplu prea costisitoare și nu vor fi gata la timp pentru a răspunde provocărilor climatice.
Dar respingerea tuturor proiectelor nucleare din cauza acestor întârzieri ar fi „o eroare”, a insistat Grossi. „Uitați-vă, aici, în Emirate… nu exista energie nucleară aici în urmă cu un deceniu, iar acum există patru reactoare”, care satisfac aproximativ un sfert din cererea de electricitate a țării.
Industria nucleară își pune o mare parte din speranțe în reactoarele modulare mici (SMR), care sunt mai puțin puternice, dar mai ușor de construit. Un astfel de proiect urmează să fie construit în România anul viitor de către compania americană NuScale Power, care a renunțat luna trecută la proiectul similar din statul Utah, din lipsa de fonduri.
Foto: ID 27066763 © Christian Delbert | Dreamstime.com