Este posibil ca Spania și Italia să fie în continuare printre cele mai populare destinații de vacanță pentru europeni, dar există semne că vremea caniculară din sudul Europei a început să schimbe calculele călătorilor cu privire la destinațiile viitoare, scrie CNN.
Potrivit Comisiei Europene de Călătorii (European Travel Commission), o asociație a organizațiilor europene de turism cu sediul la Bruxelles, numărul turiștilor europeni care plănuiesc să călătorească în destinații mediteraneene în vară și toamnă a scăzut cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Spania, Italia, Franța, Croația și Grecia au rămas cele mai populare destinații, dar locuri precum Republica Cehă, Bulgaria, Irlanda și Danemarca au înregistrat o „creștere a popularității”, a precizat ETC într-un comunicat în această lună, după ce a realizat un sondaj în rândul a aproximativ 6.000 de persoane.
„Acest lucru poate fi atribuit călătorilor care caută destinații mai puțin aglomerate și temperaturi mai blânde”, a precizat asociația.
Temperaturile extreme din această vară urmează căldurii toride de anul trecut. O preferință din ce în ce mai mare pentru locuri de vacanță mai răcoroase în următorii ani ar fi o veste proastă pentru țările de la Marea Mediterană, în special pentru cele ale căror economii se bazează în mare măsură pe turism.
Anul trecut, sectorul călătoriilor și al turismului a reprezentat 18,5% din economia Greciei și peste 10% din economia Italiei, potrivit World Travel & Tourism Council.
Potrivit sondajului ETC, vremea plăcută rămâne principala preocupare a europenilor atunci când își aleg locul de vacanță, iar 7,6% dintre respondenți au declarat că cea mai mare îngrijorare a lor este posibilitatea unor condiții meteo extreme în timpul călătoriei lor în Europa.
Un purtător de cuvânt de la ForwardKeys, o companie de date de călătorie, a declarat pentru CNN că „a existat o schimbare de preferință către destinații mai răcoroase și mai nordice” în rândul călătorilor din Marea Britanie, ca urmare a valurilor de căldură din Europa continentală din această lună.
„Se pare că conștientizarea din ce în ce mai mare a valurilor de căldură i-a determinat pe călătorii britanici să caute în ultimul moment destinații cu temperaturi mai blânde în această vară”, a spus purtătorul de cuvânt.
Olivier Ponti, cercetător senior la ForwardKeys, a declarat că căutările online în Marea Britanie pentru zboruri către sudul Europei în lunile de vârf ale vacanțelor din iulie și august au reprezentat 58% din toate căutările de zboruri la începutul lunii iulie, în scădere de la 62% cu o lună înainte. Între timp, căutările online pentru destinații din nordul Europei au crescut cu 3 puncte procentuale, la 10%.