Valurile de căldură marină din acest an și temperaturile ridicate ale oceanelor anunță schimbări majore în viitor pentru unii dintre cei mai mari pești din mare, cum ar fi rechinii, tonul și peștii spadă, scrie AP.
Temperaturile în creștere ale oceanelor sunt deosebit de periculoase pentru acești pești, deoarece încălzirea face ca habitatele lor din apele deschise să fie mai puțin potrivite, au declarat oamenii de știință care studiază aceste specii. Pierderea habitatului ar putea elimina din ocean în mare măsură unii dintre cei mai importanți prădători și unele dintre cele mai importante specii de fructe de mare din punct de vedere comercial.
Un studiu recent, realizat de Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts, preconizează că unele specii mari ar putea pierde 70% din habitatul lor până în 2100. Este un semn că temperaturile ridicate din acest an nu sunt o anomalie, ci un avertisment cu privire la ceea ce ar putea rezerva viitorul oceanului în contextul schimbărilor climatice.
Speciile de pești mari, cum ar fi marlinul și skipjack, trăiesc în zone care se numără printre regiunile oceanice cu cea mai rapidă încălzire, care se estimează că va crește cu până la 10 grade Fahrenheit (6 grade Celsius) până la sfârșitul secolului, a declarat Camrin Braun, cercetător marin și autor al studiului de la Woods Hole. O încălzire atât de mare ar determina o redistribuire pe scară largă a animalelor, ceea ce ar putea schimba în mod fundamental ecosistemele marine, a spus Braun.
„La toate nivelurile, cu istorii de viață atât de diferite, observăm acest semnal consistent de pierdere a habitatului”, a spus Braun. „Cu siguranță, habitatul lor se va schimba. Modul în care răspund la acest lucru este o întrebare deschisă”.
Încălzirea oceanelor lumii este un obiectiv de lungă durată al oamenilor de știință din domeniul climei, iar încălzirea s-a accelerat în acest an. La începutul acestui an, temperatura medie globală a suprafeței oceanice a mării a sărit cu două zecimi de grad Celsius (0,36 grade Fahrenheit) într-o perioadă de câteva săptămâni, surprinzându-i chiar și pe oamenii de știință care s-au obișnuit cu temperaturile în creștere.
În luna iulie, temperaturile din întreaga lume au fost mai ridicate decât în orice moment din istoria înregistrată. Unii oameni de știință au pus acest an cald la mare pe seama modelului meteorologic El Nino din acest an, pe lângă schimbările climatice provocate de om.
Pentru speciile mari de pești, încălzirea prelungită poate fi perturbatoare din cauza preferințelor lor termice, a declarat Janet Duffy-Anderson, director științific al Gulf of Maine Research Institute din Portland, Maine. Peștii mari sunt adesea foarte migratori, iar încălzirea accentuată ar putea duce la mutarea speciilor în apele nordice sau mai adânci în căutarea unor temperaturi mai ideale, a spus ea.
Golful Maine, situat în largul Noii Anglii și al Canadei, se încălzește deosebit de rapid.
Peștii mari sunt importanți pentru sănătatea oceanelor, deoarece mulți dintre ei, cum ar fi rechinii albi, sunt prădători de top și servesc ca părți vitale în vârful lanțului trofic. Dar unii sunt, de asemenea, importanți din punct de vedere economic pentru oameni, ca hrană.
Captura de pește-spadă din SUA a avut o valoare estimată de 23 de milioane de dolari la docuri în 2022 și multe alte milioane de dolari în supermarketuri, restaurante și pescării cu fructe de mare. Tonul cu aripioare galbene a ajuns la peste 36 de milioane de dolari la docuri.
”Schimbările în distribuția peștilor mari ar putea necesita adaptări majore în modul în care sunt reglementate industriile de pescuit”, a declarat Braun, cercetător asistent la Woods Hole. Încălzirea viitoare „va avea probabil un impact socio-economic substanțial asupra flotelor de pescuit care vizează” acești pești, în special în sud-estul SUA, unde se practică pescuitul profitabil pentru specii precum tonul roșu și peștele-spadă, potrivit studiului său.
Navele de pescuit vor trebui, de asemenea, să își adapteze strategiile prin pescuitul în diferite locuri sau în diferite perioade ale anului, a declarat Tobey Curtis, un specialist în gestionarea pescuitului din cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, care a lucrat la studiul Woods Hole. Modelele climatice folosite pentru studiu pot ajuta la proiectarea amplorii schimbărilor și la planificarea acestora, a declarat Curtis.
Impactul încălzirii apelor asupra peștilor este complex și face obiectul a numeroase cercetări științifice. Un studiu publicat în august în revista științifică Nature a constatat că valurile de căldură marină „nu sunt un factor dominant de schimbare” în cazul unor specii care trăiesc în apropierea fundului oceanului. Studiul arată că impactul negativ al valurilor de căldură marine poate fi imprevizibil, au declarat autorii acestuia.
Posibila dispariție a peștilor mari este una dintre numeroasele consecințe ale încălzirii oceanelor asupra cărora oamenii de știință au avertizat în acest an. Un studiu științific a declarat că prăbușirea curenților oceanici care transportă căldura spre nord în Atlanticul de Nord ar putea avea loc până la jumătatea secolului. În Florida, oceanografii guvernului federal au declarat că recifele de corali își pierd culoarea cu câteva săptămâni mai devreme decât în mod normal din cauza temperaturilor record.
Amenințarea la adresa peștilor mari este un alt semnal de alarmă pentru a ne concentra asupra gestionării oceanelor în era schimbărilor climatice, a declarat Penny Becker, vicepreședinte pentru conservare la grupul de mediu Island Conservation, cu sediul în Seattle.
„Dacă aceste componente ale acestor specii de pești mari lipsesc, este o gaură lipsă în ecosistem”, a spus Becker.