Photo 29689217 © Juri Samsonov | Dreamstime.com

Șapte din zece români consideră că există o legătură între îmbunătățirea calității apei uzate epurate, deversată în mediul înconjurător și protejarea surselor de apă potabilă

Șapte din zece români consideră că există o legătură între îmbunătățirea calității apei uzate epurate, care este deversată în mediul înconjurător și protejarea surselor de apă potabilă, arată un studiu realizat în această toamnă de către Xylem, furnizor de tehnologia apei.

80% dintre ei consideră că investițiile în a răspunde provocărilor legate de schimbările climatice, precum și în îmbunătățirea gestionării apei și a reducerii pierderilor de apă, sunt foarte importante.

Numai 12% dintre români consideră că apa de la robinet din regiunea lor este „foarte sigură”. Trei din zece respondenți declară că folosesc sistematic filtre pentru purificarea apei potabile, iar aproape jumătate dintre ei cumpără regulat apă îmbuteliată din comerț, astfel încât un procent de doar 5% dintre cei chestionați nu cheltuie deloc bani lunar, pentru soluții alternative ale apei de la robinet.

„Situația diferă ușor de la regiune la regiune și am observat că respondenții din Muntenia au percepția mai accentuată că, în alte regiuni ale țării, apa de la robinet este mai sigură decât în zona în care locuiesc ei. Însă neîncrederea în calitatea apei de la robinet generează o povară financiară la nivel național, 46% dintre respondenți cheltuind lunar între 21 și 100 de lei doar pentru apă îmbuteliată, filtre sau diverse alte soluții alternative”, explică Kenny Khoo, Managing Director Eastern Europe South Xylem.

Deși majoritatea celor chestionați (peste 80%) folosesc fără rețineri apa de la robinet pentru igiena pesonală sau gătit, doar 32% dintre ei consideră că aceasta este sigură pentru a fi consumată de întreaga familie, inclusiv de către copii.

Studiul „Percepția românilor cu privire la calitatea apei de la robinet și a pierderilor de apă” a fost realizat în perioada 31.10.2023 – 06.11.2023, pe un eșantion de 1.056 respondenți, iar rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o minimă marjă de eroare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *