Photo 22226503 / Pollution © Ben Goode | Dreamstime.com

Rezoluţie „istorică” a ONU pentru justiţia climatică

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (UNGA) a adoptat o rezoluție istorică prin care cere instanței supreme a lumii să definească obligațiile țărilor în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, un aviz juridic care ar putea determina țările să ia măsuri mai ferme și să clarifice dreptul internațional, anunță Reuters.

Rezoluția istorică prin care se solicita un aviz consultativ din partea Curții Internaționale de Justiție a ajuns în Adunarea Generală a ONU după o campanie de patru ani condusă de Republica Vanuatu și a fost adoptată prin consens. Rezoluția a fost inspirată de studenții la drept din insulele din Pacific, care doresc ca sistemul juridic internațional să ofere justiție climatică.

Prim-ministrul Vanuatu, Ishmael Kalsakau, a declarat că rezoluția și avizul consultativ „vor avea un impact puternic și pozitiv asupra modului în care abordăm schimbările climatice și protejăm generațiile prezente și viitoare”.

„Împreună vom trimite un mesaj puternic și clar nu numai în întreaga lume, ci și în viitor, că, în această zi, oamenii din cadrul ONU, acționând prin guvernele lor, au decis să lase deoparte diferențele și să lucreze împreună pentru a aborda provocarea definitorie a timpului nostru”, a declarat el în fața Adunării Generale.

Un aviz consultativ al Curții, organ judiciar al ONU, nu ar fi obligatoriu în nicio jurisdicție, dar ar putea sta la baza viitoarelor negocieri privind clima prin clarificarea obligațiilor financiare pe care țările le au în ceea ce privesc schimbările climatice, ajutând statele să revizuiască și să îmbunătățească planurile naționale privind clima prezentate în cadrul Acordului de la Paris, precum și să consolideze politicile și legislația internă.

„Un astfel de aviz ar ajuta Adunarea Generală, ONU și statele membre să ia măsuri mai îndrăznețe și mai puternice în domeniul climei de care lumea noastră are nevoie atât de disperată”, a declarat miercuri secretarul general al ONU, António Guterres.

Promovarea rezoluției a fost impulsionată de Vanuatu și de un grup de 18 țări, de la Costa Rica la Germania.

În ajunul votului, diplomații din Vanuatu încă încercau să obțină sprijinul Chinei și al SUA sau cel puțin să convingă cele două țări cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră să nu ridice obiecții.

Cel mai recent raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice a avertizat că, pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse aproape la jumătate până în 2030.

Vanuatu și alte țări vulnerabile se confruntă deja cu impactul puternic al încălzirii planetei. Această națiune insulară din sudul Pacificului a fost lovită de ciclonuri alimentați de schimbările climatice, inclusiv de două ciclonuri de categoria patru în această lună, care au lăsat 10% din populația sa în centrele de evacuare.

ICJ ar putea avea nevoie de aproximativ 18 luni pentru a emite un aviz consultativ, țările urmând să prezinte contribuții în cursul anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *