Cele 27 de ţări membre în UE au puncte de vedere diferite cu privire la reformarea pieţei europene de electricitate care ar putea da unor ţări un avantaj competitiv faţă de altele și ar putea să renunţe la o parte centrală a reformei pieţei de electricitate, scrie Reuters.
Astfel că, blocul comunitar analizează dacă să renunțe la regulile referitoare la ajutoarele de stat, după ce s-au străduit să găsească un compromis.
Miza disputei este dacă guvernele vor putea să ofere contracte, garantate de stat, de achiziţionare de electricitate la preţuri fixe de la centralele electrice existente, şi apoi să colecteze veniturile suplimentare generate de aceste contracte şi să le cheltuie pe subvenţionarea anumitor industrii.
Propunerea iniţială de reformă a Comisiei Europene, făcută în luna martie, era destinată să îi orienteze pe producătorii de electricitate spre contracte pe termen lung cu preţuri fixe, astfel încât consumatorii să fie mai puţin expuşi la creşterile bruşte pe termen scurt ale preţului gazelor naturale, de genul celor de anul trecut.