Photo 148493140 © Adrian825 | Dreamstime.com

„Putem evita ce e mai rău” – noul președinte al Comisiei pentru climă a ONU

Un om de știință care prezidează unul dintre cele mai influente organisme din lume care se ocupă de schimbările climatice a declarat că „putem evita ce este mai rău” din cauza creșterii temperaturilor globale, scrie BBC.

Profesorul Jim Skea a declarat pentru BBC Scotland că măsurile ar putea include schimbarea practicilor de lucru și a modului în care ne încălzim locuințele.

Scoțianul a fost ales miercuri în funcția de președinte al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC).

Acest lucru vine în contextul în care un raport al Met Office a arătat că un val de căldură a dus recordul de temperatură în Marea Britanie la peste 40 de grade Celsius pentru prima dată anul trecut.

Potrivit raportului, căldura record înregistrată anul trecut în Marea Britanie va fi considerată rece până la sfârșitul acestui secol.

IPCC examinează studiile științifice disponibile și interacționează cu factorii de decizie politică pentru a convinge guvernele să îi susțină concluziile.

Anul trecut, activitatea sa a fost descrisă ca fiind un „cod roșu pentru omenire” de către șeful ONU.

În cadrul emisiunii „Good Morning Scotland” de la BBC, profesorul Skea, din Dundee, a declarat că IPCC s-a gândit cu atenție la mesajele din rapoartele sale, pentru a evita „un sentiment de panică și disperare”.

El a spus: „Trebuie să dăm un plus de speranță și să transmitem un mesaj clar că ființele umane au o influență asupra propriului viitor.

„Putem lua măsuri care să evite unele dintre cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice și trebuie să le explicăm clar oamenilor acest lucru.

„Astfel, evitarea sentimentului că vom fi paralizați pentru că ne confruntăm cu o amenințare existențială nu ne va ajuta, ci trebuie să ne gândim la acțiunile pe care le putem întreprinde.”

În următoarele câteva luni, IPCC va decide ce activități va desfășura în următorii șapte ani.

Profesorul Skea a declarat că o parte a noului său rol va fi de a stabili măsuri legate de energia regenerabilă și de eficiența energetică pentru a reduce emisiile.

Aceste măsuri, a spus el, vor include schimbări în ceea ce privește locul în care construim casele, precum și modul în care le încălzim și le răcim.

El a adăugat: „Există unele părți ale lumii în care oamenii pur și simplu nu pot lucra în aer liber din cauza combinației de căldură și umiditate și trebuie să ne gândim cum să schimbăm practicile de lucru pentru a face față acestei situații.

„Există o mulțime de provocări legate de adaptarea la schimbările climatice, care sunt inevitabile, precum și de reducerea emisiilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *