sursa foto: Asociația Montană Carpați

Protejarea biodiversității pleacă de la educație. Asociația Montană Carpați și Salvamont România inaugurează primul Centru Național de Educație Montană, în inima Bucegilor

Asociația Montană Carpați și Salvamont România vor deschide în 2024 porțile primului Centru Național de Educație Montană, în inima Parcului Natural Bucegi, într-un demers vital pentru perspectiva de ansamblu a protejării biodiversității montane, conform unui comunicat de presă.

Centrul de Educație Montană va fi localizat în incinta Centrului Național Salvamont de la Padina și își propune să devină un loc pentru publicul dornic să învețe despre biodiversitatea montană, despre beneficiile timpului petrecut în natură și despre ce înseamnă de fapt turism montan responsabil.

Proiectul a luat naștere după ce echipa Asociația Montană Carpați a remarcat în ultimii ani o deschidere din ce în ce mai mare a oamenilor spre sporturi montane, spre drumeții sau spre identificarea florei și faunei specifice. De cealaltă parte, echipele Salvamont au observat din ce în ce mai multe accidentări, precum și o lipsă de cunoștințe în rândul celor care se avântă pe munte.

La intersecția dintre aceste două perspective, Centrul de Educație Montană va deveni un sprijin la nivel național pe mai multe fronturi. Va avea programul plin cu tabere pentru elevi și profesori, cu drumeții pentru începători, cu ateliere de cățărat, schi, orientare sau prim ajutor în compania specialiștilor, dar și cu ture de observare și de fotografiere a florei și faunei locale. 

Pe lângă tot ce putem face pe terenul montan din „curtea” centrului, plănuim o serie de evenimente și la căldura sobei: seri cu filme sau documentare montane în prezența realizatorilor, expoziții cu fotografii din Carpați, lansări de cărți despre aventuri montane, dezbateri despre protecția mediului și rolul nostru sau concerte folk și spațiu de socializare în comunitatea montaniarzilor.      

Deschidem Centrul Național de Educație Montană către orice comunitate care caută să descopere sau să aprofundeze beneficiile timpului petrecut în natură. Beneficiarii noștri vor fi grupuri de copii din medii dezavantajate care nu au ocazia des să iasă din locul în care trăiesc – clase cu elevi dornici să facă practică la orele de biologie sau geografie, tineri și adulți entuziasmați să descopere un traseu sau un sport montan nou. Pentru asta vom veni în sprijinul oamenilor cu informații, cu expertiza ghizilor și instructorilor de încredere care fac parte din rețeaua Asociației Montană Carpați de peste 15 ani.    

Nu vrem să facem lucruri singuri, așa că invităm comunitatea montană să ne mărească rețeaua de colaboratori entuziasmați în cadrul Centrului de Educație Montană. Fie că e vorba de ONG-uri deschise spre explorarea naturii montane și spre schimburi de cunoștințe sau companii care ar vrea să-și mute biroul și echipa într-un cadru împăciuitor și cu aer tare (sau chiar să-și inițieze colegii într-ale muntelui și să facă voluntariat în cadrul altor ateliere și evenimente) – porțile vor fi deschise.”, au explicat reprezentanții proiectului.

Situat la un drum de 20 de minute distanță de Peștera Ialomiței, centrul va fi deschis pe toată durata anului, iar accesul se poate face cu mașina pe drumuri asfaltate și în stare bună (urmînd DN 71 din Sinaia și continuând pe DJ 713/714 pentru aproximativ 30 km).

„În primele luni din 2024, vom colabora la Padina cu alte ONG-uri și împreună vom organiza ateliere de schi de tură sau de splitboard, seri tematice, drumeții, aniversări sau gale ale unor cluburi montane. Ne bucurăm să plănuim deja și primele vizite ale elevilor din comunitățile vecine – Moroeni și Glod –, în primăvara acestui an, cu ocazia Săptămânii Verzi. Îi vom ghida în explorarea împrejurimilor și vom vorbi, împreună, despre importanța naturii montane în spectrul mai mare al protecției mediului”.

Clădirea în care este astăzi Centrul Național de Educație Montană a fost concepută ca bază de antrenament și evaluare la nivel național pentru salvatorii montani. Lucrările au debutat în 2004 și au durat mai bine de trei ani. În prezent, corpul clădirii dispune de 60 de locuri în camere de până la 8 paturi cu băi comune, bucătărie, două săli de mese, o sală de conferințe, două birouri, precum și mai multe spații tehnice sau pentru depozitare. 

„Încă din 2008, AMC a organizat primele acțiuni sub îndrumarea salvatorilor montani, urmându-i aproape 100 de acțiuni similare de-a lungul timpului. Ateliere de escaladă, alpinism hivernal, schi alpin și de tură, nivologie sau prim-ajutor, au avut toate un rol educativ și intenția dezvoltării unui turism responsabil și în siguranță”, spune Marius Adrian Coviltir, președintele AMC și salvator montan.

Salvamont România este unicul serviciu de salvare montană din țară, cu peste 250.000 de acțiuni de salvare soluționate la activ, în aproape 60 ani de activitate oficială. Echipele de la bazele masivelor din Carpații noștri adună peste 1.100 de salvatori montani atestați, profesioniști și voluntari, organizați în 41 de servicii publice.  

Asociația Montană Carpați reunește încă din 2008 iubitori ai muntelui. Organizează ture și ateliere de inițiere în mersul pe munte, prim ajutor, schi, alpinism și escaladă; coordonează, de asemenea, programe de educație montană dedicate copiilor și adulților, pentru a le transmite pasiunea pentru natură și mișcare în aer liber, dar și pentru a închega comunități responsabile cu resursele naturale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *