Unele dintre cele mai comune produse de consum eliberează probabil 5.000 de tone de compuși organici volatili (COV) în casele din SUA în fiecare an, conform unei noi cercetări privind această clasă periculoasă de substanțe chimice, scrie The Guardian.
Cercetarea, care a analizat listele de ingrediente din zeci de categorii de produse, a constatat că cele mai îngrijorătoare niveluri se regăsesc în produsele de curățare de uz general, în materialele de artă și în detergenții de rufe, în timp ce produsul individual care a emis cei mai mulți COV a fost naftalina.
Suma expunerilor reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor obișnuiți și, în special, a celor care lucrează cu multe dintre produse în calitate de profesioniști. Constatările sunt „alarmante”, a declarat Kristin Knox, om de știință la Silent Spring Institute și co-autor al studiului.
„Nu face decât să evidențieze faptul că există o mulțime de produse pe care oamenii le folosesc în fiecare zi și care conțin multe dintre aceste substanțe chimice dăunătoare”, a adăugat ea.
COV sunt o clasă de substanțe chimice utilizate pe scară largă care se pot desprinde sau sunt emise de suprafețe sau produse și se deplasează prin aer. Mulți dintre ei prezintă riscuri pentru sănătate și sunt cancerigeni, sau se leagă cu alte substanțe chimice și poluează aerul.
Studiul este prima analiză care utilizează datele pe care producătorii sunt obligați să le transmită statului California în conformitate cu Legea privind adevărul în etichetare, Proposition 65, și care, în unele cazuri, nu ar fi fost puse la dispoziția publicului. Ingredientele sunt transmise Consiliului californian pentru resursele atmosferice, care urmărește 33 de COV din produsele de consum în efortul de a reduce smogul. În prezența luminii solare, COV reacționează cu alți poluanți atmosferici pentru a forma ozon, principalul ingredient al smogului.
Cu toate acestea, studiul s-a limitat la COV, iar multe produse pot conține și alte substanțe chimice care nu sunt identificate. Cercetarea a fost realizată de Universitatea din California, Berkley, și de organizația non-profit de mediu Silent Spring Institute.
În total, cercetarea a descoperit peste 100 de produse cu COV, iar 30 – inclusiv o duzină de tipuri diferite de produse de îngrijire personală – despre care cercetătorii spun că merită o atenție specială, deoarece bunurile conțin frecvent COV și pot reprezenta cel mai mare risc pentru sănătate. COV-urile pot fi inhalate, ingerate sau absorbite prin piele, iar multe produse conțineau mai multe tipuri de compuși.
„Nu este vorba doar de un singur produs la un moment dat, cum ar fi detergentul de vase, ci de faptul că folosim mai multe produse în fiecare zi și fiecare dintre aceste produse ar putea avea diferiți [COV] în ele, astfel încât toate acestea se adaugă cu adevărat în viața noastră de zi cu zi”, a declarat Robin Dodson, om de știință la Silent Spring Institute și coautor al studiului.
Cel mai frecvent COV a fost formaldehida, care a fost listată ca ingredient în lacurile de unghii, șamponul, machiajul și alte tipuri de articole de îngrijire personală. Industria adaugă această substanță pentru a funcționa ca un conservant. Între timp, bilele de naftalină emit aproximativ 300 de tone de 1,4-diclorobenzen, un carcinogen probabil, care cuprinde aproximativ 99% din ingredientele repelentului de insecte, deși Knox a remarcat că există alternative mai sigure, cum ar fi așchii de cedru.
Printre cele mai toxice ingrediente s-a numărat și dietanolamina, a cărei utilizare în produsele cosmetice a fost interzisă de UE, dar care a fost găsită în 40 de produse americane diferite, inclusiv în produse cosmetice și articole de îngrijire personală. Aceasta este utilizată ca emulgator. „Faptul că se află în atât de multe produse este destul de îngrijorător”, a declarat Dodson.
Riscul este mai mare pentru cei care lucrează în mod profesional cu produse care conțin COV și sunt expuși în mod constant la una sau mai multe substanțe chimice din produse. Lucrătorii din saloanele de coafură și de manichiură sunt probabil supuși în mod regulat la aproximativ nouă COV acoperiți de Prop 65, care sunt adăugați în lacurile de unghii, în produsele de îndepărtare a lacului de unghii, în adezivi pentru unghii artificiale, în aparatele de îndreptat părul și în alte produse cosmetice. Între timp, îngrijitorii de curățenie ar putea folosi o combinație de detergenți generali, degresanți, detergenți și alte produse de întreținere care i-ar putea expune la peste 20 de COV care intră sub incidența Prop 65.
Consumatorii pot lua unele măsuri pentru a se proteja, cum ar fi citirea etichetelor și identificarea substanțelor chimice periculoase, atunci când este posibil, sau utilizarea produselor în aer liber.
Cercetătorii au identificat 11 COV despre care spun că producătorii ar trebui să îi elimine din produse din cauza toxicității ridicate, a volatilității și a utilizării pe scară largă, precum și cinci care ar trebui să fie interzise în conformitate cu legile naționale privind substanțele toxice. Autorii spun că speră, de asemenea, că autoritățile de reglementare din statul California vor folosi analiza pentru a identifica produsele prioritare și substanțele chimice care ar putea fi reglementate mai strict în cazul bunurilor de consum.
„Le transmitem câteva idei bune pe baza analizelor”, a declarat Knox.