Foto: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Iohannis a vizitat Şcoala Internaţională de Competenţe în Energie Regenerabilă de la Constanţa

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, joi, Renewable Energy School of Skills (RESS) – Şcoala Internaţională de Competenţe în Energie Regenerabilă de la Constanţa, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, formarea competenţelor pentru tranziţia climatică şi cooperarea internaţională în materie de educaţie pentru climă sunt obiective importante care fac parte din viziunea preşedintelui Iohannis pentru un mediu mai curat.

„Având în vedere atingerea neutralităţii climatice la nivelul Uniunii Europene până la mijlocul acestui secol, cererea de pe piaţa muncii pentru profesionişti în domeniul energiei verzi este în creştere. Nevoia de a găsi specialişti calificaţi este resimţită inclusiv de cetăţenii interesaţi de investiţii în energie regenerabilă pentru propria locuinţă”, arată Administraţia Prezidenţială.

Cu ocazia vizitei, președintele Iohannis a spus că școala din Constanța este un centru, care ”funcţionează foarte, foarte bine”.

”Din ce am aflat astăzi, din discuţii, deja în ultimii mai mult de 10 ani, aici s-au format peste 10.000 de specialişti în acest domeniu. Pentru noi, în România, este o zonă foarte importantă în condiţiile în care vrem să extindem considerabil zona de regenerabile. Asta din mai multe motive – vrem să protejăm mediul, vrem să luptăm împotriva schimbărilor climatice, vrem să dispunem de cât mai multă energie din surse regenerabile. Regenerabile, în principal, aici vorbim despre eolian, adică să recoltăm energia vântului şi despre fotovoltaice, adică să recoltăm energia solară.

Ne aflăm aici, lângă Constanţa, în Dobrogea, unde condiţiile naturale sunt propice, avem şi foarte mult soare, avem şi foarte mult vânt şi, în mod natural, regenerabilele au luat un avânt semnificativ aici, în zonă. După părerea mea, astfel de centre trebuie extinse în condiţiile în care peste tot în România dorim să avem o dezvoltare semnificativă pe regenerabile, asta însemnând şi în stil industrial, dar în acelaşi timp înseamnă şi individual. Tot mai mulţi români vor dori să-şi transforme felul în care generează sau consumă energie, există o tendinţă clară sprijinită şi prin fonduri europene de a amplasa, de exemplu, panouri fotovoltaice pe case, pe blocuri.

Noi, ca şi Stat, încurajăm puternic această tendinţă. I-am felicitat pe cei pe care i-am întâlnit astăzi în centru, este o echipă tânără, o echipă foarte energică, un foarte bun exemplu pentru alte dezvoltări similare”, a declarat Klaus Ioahnnis.

În cadrul şcolii de la Constanţa sunt predate cursuri pentru calificarea şi recalificarea adulţilor, dedicate tehnicienilor care lucrează în industria energiei regenerabile, în special energia eoliană şi energia solară fotovoltaică. RESS a pregătit în 14 ani peste 10.000 de cursanţi, iar mii de persoane din România şi din străinătate urmează anual cursurile şi ajung să lucreze în sectorul energiei regenerabile în toată Europa, menţionează sursa citată.

Totodată, centrul primeşte în vizită şi elevi, contribuind la implementarea proiectelor educaţionale privind schimbările climatice şi mediul în şcoli, inclusiv Săptămâna Verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *