Administraţia Biden a anunţat miercuri că va interzice orice nouă exploatare de gaz sau petrol într-o zonă imensă din nordul Alaskăi, protejând populaţiile locale şi fauna, la cinci luni după ce a aprobat totuşi un proiect de hidrocarburi în aceeaşi regiune, transmite AFP.
Această nouă măsură vizează 4,3 milioane de hectare, o suprafaţă comparabilă cu cea a Danemarcei, din cadrul Rezervaţiei Naţionale de Petrol, o zonă naturală vitală pentru populaţiile de urşi grizzly, urşi polari, reni şi sute de mii de păsări migratoare.
„Alaska adăposteşte multe dintre cele mai frumoase minuni naturale ale Statelor Unite”, a declarat preşedintele SUA, Joe Biden, într-un comunicat. „În timp ce criza climatică încălzeşte Arctica de două ori mai repede decât restul globului, avem responsabilitatea de a proteja aceste regiuni preţioase pentru secolele următoare”, a arătat el.
Departamentul de Interne, responsabil de suprafeţele federale din SUA, a adăugat că a anulat şapte permise de exploatare autorizate sub preşedintele Donald Trump într-o altă zonă protejată din nordul Alaskăi.
Administraţia preşedintelui democrat fusese puternic criticată de activiştii pentru mediu după decizia sa din martie de a autoriza un vast proiect petrolier al gigantului american ConocoPhillips în aceeaşi Rezervaţie Naţională de Petrol.
Decizia anunţată miercuri nu pune în cauză acest proiect, numit Willow.
Redus la trei zone de foraj în loc de cinci, cât a cerut iniţial compania, acesta va costa între 8 şi 10 miliarde de dolari şi va duce în total la emiterea indirectă a echivalentului a 239 de milioane de tone de CO2.
Organizaţiile de protecţie a mediului au condamnat acest plan ca fiind un dezastru pentru climă, iar unii văd în anunţul de miercuri o măsură recuperatorie din partea administraţiei Biden.
Noul plan anunţat miercuri interzice, de asemenea, forajul într-o zonă de peste un milion de hectare din Marea Beaufort, situată la nord de coasta septentrională a Alaskăi.
Aceste măsuri „sunt ilegale, nechibzuite, sfidează bunul simţ şi reprezintă cea mai recentă dovadă a incoerenţei politicii energetice a preşedintelui Biden”, a reacţionat într-un comunicat senatoarea republicană de Alaska Lisa Murkowski, care a denunţat lipsa de consultare cu comunităţile autohtone vizate.
În cadrul campaniei sale pentru preşedinţie, Joe Biden promisese o îngheţare a autorizaţiilor de exploatare petrolieră, promisiune care nu a fost respectată. Observatorii subliniază că deciziile justiţiei i-au limitat marja de manevră în această chestiune.
Anul trecut, preşedintele democrat a impus, de asemenea, un uriaş plan de investiţii în beneficiul climei în valoare de 400 de miliarde de dolari.