Photo 122215865 / Air Pollution © Philippe Porter | Dreamstime.com

„Practic, nimeni de pe Pământ nu a scăpat”: 98% din populația lumii a fost expusă încălzirii globale în această vară

Un nou raport arată că temperaturile ridicate au fost de cel puțin două ori mai probabile din cauza poluării cu CO2 provocate de om. Aproape toată populația lumii a fost expusă în această vară la efectele schimbărilor climatice, arată un nou raport.
98% dintre oameni s-au confruntat cu temperaturi mai ridicate în perioada iunie-august, ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de om, potrivit studiului de specialitate publicat joi seara târziu, scrie Euronews.

În emisfera nordică, vara anului 2023 a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor.

Valurile de căldură prelungite din America de Nord și din sudul Europei au provocat incendii de vegetație catastrofale și creșteri ale ratei mortalității. Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, în timp ce temperaturile medii din august au fost, de asemenea, cu 1,5 grade Celsius mai mari decât nivelurile preindustriale.

Creșterea temperaturilor este de două ori mai probabilă din cauza poluării cu CO2
Un studiu realizat de Climate Central, un grup de cercetare cu sediul în SUA, a analizat temperaturile din 180 de țări și 22 de teritorii.

Acesta a constatat că 98% din populația lumii a fost expusă la temperaturi mai ridicate, care au devenit de cel puțin două ori mai probabile din cauza poluării cu dioxid de carbon.

„Practic, nimeni pe Pământ nu a scăpat de influența încălzirii globale în ultimele trei luni”, a declarat Andrew Pershing, vicepreședinte pentru știință al Climate Central.
„În fiecare țară pe care am putut să o analizăm, inclusiv în emisfera sudică, unde aceasta este cea mai răcoroasă perioadă a anului, am văzut temperaturi care ar fi dificil – și în unele cazuri aproape imposibil – fără schimbările climatice cauzate de om”, a spus el.

Valurile de caniculă „nu ar fi avut loc fără schimbările climatice
Climate Central evaluează dacă fenomenele de caniculă sunt mai probabile ca urmare a schimbărilor climatice, comparând temperaturile observate cu cele generate de modele care elimină influența emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit acesteia, 6,2 miliarde de oameni au avut cel puțin o zi în care temperaturile medii au fost de cel puțin cinci ori mai probabile ca urmare a schimbărilor climatice, valoarea maximă a indicelui Climate Shift Index al Climate Central.

Valurile de căldură din America de Nord și din sudul Europei ar fi fost imposibile fără schimbările climatice, a declarat Friederike Otto, cercetător în domeniul climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu.

„Ne-am uitat la valuri de căldură izolate”, a spus ea. „Ele nu au fost făcute de cinci ori mai probabile. Ele au fost făcute infinit mai probabile, deoarece nu s-ar fi produs fără schimbările climatice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *