Capacitățile de producție de energie din surse regenerabile ale grupului PPC vor ajunge la un nivel de aproape 2 GW în România, ca urmare a creșterii investițiilor la ”niveluri fără precedent”, potrivit planului anunțat de PPC.
În următorii trei ani vor fi puse în funcțiune capacități în regenerabil cu o capacitate însumată de 1,3 GW, mai mult decât dublu față de nivelul atins în ultimii 15 ani de companiile preluate în România, mai arată compania.
Grupul estimează că cererea de energie electrică a României va crește cu 10% până în 2030, ceea ce înseamnă că sunt necesare investiții suplimentare în surse curate de energie, pentru a stimula competitivitatea economiei. PPC se așteaptă ca puterea instalată în centralele de producție de energie electrică din România să crească cu 48% în acest interval, la satisfacerea cererii urmând să contribuie capacități noi de energie verde însumând 6,4 GW.
”Ca atare, România este o țară cheie în planurile de dezvoltare ale PPC, ceea ce o face o destinație majoră a proiectelor de investiții planificate. La nivel de grup, PPC are un portofoliu de proiecte de 18 GW pentru capacități de energie regenerabilă, din care o treime vizează România. Prin urmare, până în 2026, PPC se așteaptă să pună în funcțiune noi centrale de producție de energie verde în România cu capacități de circa 1,3 GW, care se vor adăuga celor existente, de circa 600 MW. Întrucât producția din surse regenerabile la nivelul grupului PPC va proveni din zone cu climă și geografie diversificată, aceasta va crea siguranță și flexibilitate între țări, contribuind la creșterea modelului de reziliență în regiune”, arată compania într-un comunicat de presă.
Rețelele de distribuție de energie electrică sunt un alt punct esențial pentru următorii trei ani. Pilonii cheie de transformare pentru zona de distribuție vizează modernizarea rețelei pentru creșterea capacității, pentru conectare de noi surse de energie regenerabilă, precum și electrificarea unor activități noi, de ex transportul. Investițiile vizează dezvoltarea de rețele inteligente, automatizate – toate acestea contribuind la creșterea rezilienței rețelelor și, în cele din urmă, la servicii mai bune pentru clienți. Pentru a realiza aceste ambiții, cadrul de reglementare este așteptat să sprijine niveluri mai ridicate ale investițiilor.
Foto 159361484 © Sarayut Thaneerat | Dreamstime.com