Uniunea Europeană a pompat cu 8% mai puțin dioxid de carbon din combustibilii fosili pe care i-a ars în 2023 decât în 2022, dezvăluie o analiză The Guardian, care adaugă că emisiile au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani.
Scăderea poluării care încălzește planeta este cea mai abruptă scădere anuală înregistrată după 2020, când guvernele au închis fabrici și au consemnat zboruri la sol pentru a opri răspândirea Covid-19, potrivit analizei Centrului pentru Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat (Crea).
„Emisiile de CO2 din UE au scăzut în sfârșit la nivelurile evidente în generația părinților mei, în anii 1960”, a declarat Isaac Levi, analist la Crea. „Cu toate acestea, în această perioadă de timp, economia s-a triplat – ceea ce arată că schimbările climatice pot fi combătute fără a renunța la creșterea economică.”
Raportul a constatat că scăderea cererii de energie electrică, favorizată de vremea bună, a contribuit la 8% din scăderea emisiilor de CO2 din surse fosile. Reducerile din sectoare precum industria – unde prețurile ridicate la gaze au determinat unele firme să devină mai eficiente, iar altele să producă mai puține bunuri – și transporturile au reprezentat restul de 36%.
Cifrele nu includ sectoare precum agricultura, procesele chimice poluante, cum ar fi fabricarea cimentului, sau alte gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul. Analiștii spun că, în general, emisiile continuă să scadă prea lent.
Foto: ID 265118653 © Osaze Cuomo|Dreamstime.com