Grupurile de protecție a mediului din Franța s-au retras luni din consultările guvernamentale privind gestionarea populației de lupi, calificând drept „inacceptabile” noile propuneri ale miniștrilor pentru a controla numărul tot mai mare al acestui prădător cândva pe cale de dispariție, transmite AFP.
„Am anunțat retragerea noastră definitivă din Grupul Național Wolf”, a declarat Jean-David Abel de la France Nature Environnement (FNE), vorbind în numele a șase asociații de mediu.
Dezvăluit în cadrul ultimei runde de discuții cu ușile închise între ecologiști, aleși, funcționari publici, industria agricolă și vânători, planul guvernamental privind lupii pentru 2024-29 nu a reușit să satisfacă niciuna dintre părți, iar fermierii s-au plâns și ei.
„Nu este o noutate pentru guvern să asculte (sindicatul fermierilor) FNSEA, (grupul de crescători de ovine) FNO și camerele de agricultură, dar când este atât de dezechilibrat ne-am spus ‘nu facem nimic bun aici’ și este de datoria statului să își asume responsabilitatea pentru asta”, a declarat Abel.
Niciuna dintre propunerile ecologiștilor făcute la începutul acestui an nu a fost reflectată în textul final, a adăugat el.
Lupii dispăruseră din Franța, dar au început să revină în anii 1990, fermierii afirmând că au suferit 12.000 de atacuri asupra animalelor lor anul trecut.
Numărul lupilor a fost estimat luna aceasta la 1.104 indivizi de către autoritatea franceză pentru biodiversitate, pe baza unor indicatori care includ urme, urlete de lupi auzite, analize genetice și altele.
Normele actuale permit sacrificarea a până la 19 % din populație.
O sursă guvernamentală a declarat pentru AFP că „lupii nu mai sunt în pericol, dar, pe de altă parte, există un pericol real ca păstoritul să dispară”.
În ciuda plângerilor ecologiștilor, reprezentantul FNO, Claude Font, a declarat că, potrivit planului propus, „statul încearcă să aibă ambele variante și nu face decât să îi nemulțumească pe toți”.
„Am vrut ceva mai ambițios pentru zootehnie”, a adăugat el, precizând că „singurul progres este în ceea ce privește protocolul de împușcare” a lupilor.
Un alt sindicat al fermierilor, Confederation Paysanne, a declarat că textul a arătat „o slăbiciune extremă, care nu poate fi privită decât ca o nouă insultă din partea fermierilor”.
Dincolo de Franța, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat la începutul acestei luni că „concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real pentru animale și, potențial, și pentru oameni”.
Ea a anunțat o revizuire a legilor care protejează prădătorii de vânători și a cerut comunităților locale, oamenilor de știință și oficialilor să prezinte date privind numărul de lupi și impactul acestora.