Comerțul mondial cu amoniac ar trebui să crească de zece ori pe măsură ce cererea de amoniac cu emisii reduse de carbon, utilizat drept combustibil pentru transportul maritim și pentru producerea de energie, transformă piața, scrie ESG News.
O nouă analiză realizată de S&P Global Commodity Insights arată că piața mondială a amoniacului este pregătită să se tripleze în următoarele decenii, aproape toată creșterea fiind generată de amoniacul cu emisii reduse de dioxid de carbon. Impulsionat de îmbunătățirea aspectelor economice care rezultă din politicile de decarbonizare, amoniacul cu emisii reduse de dioxid de carbon ar trebui să crească de la stadiul actual, în fază incipientă, la 420 de milioane de tone – două treimi din piața totală – până în 2050.
Amoniacul, care în mare parte la nivel global este utilizat ca îngrăşământ, necesită o fracţiune din energia electrică pentru lichidare şi a fost, de asemenea, utilizat în mod regulat la centralele electrice pentru a reduce emisiile de oxid de azot.
„Politicile de decarbonizare, inclusiv stimulentele din Legea privind reducerea inflației din SUA și mecanismul de ajustare la frontiera de carbon din UE, transformă fundamentele economice ale amoniacului cu emisii reduse de carbon”, a declarat Sean Mulholland, director, Agribusiness Consulting, S&P Global Commodity Insights. „Tranziția de la concept la realitate are deja loc.”
Noul raport strategic, Amoniac cu emisii reduse de carbon: Facilitarea tranziției către un viitor sustenabil, afirmă că potențiala utilizare a amoniacului cu emisii reduse de dioxid de carbon ca combustibil pentru buncăre marine, materie primă pentru industrie și ca suport pentru hidrogenul utilizat în generarea de energie reprezintă o schimbare profundă pentru industrie – de la o industrie orientată în principal către producția de îngrășăminte la una orientată către piețele energetice.
S&P Global Commodity Insights se așteaptă ca, în consecință, comerțul mondial cu amoniac să crească de aproape zece ori până în 2050 (160 de milioane de tone). În timp ce, în prezent, cea mai mare parte a amoniacului este consumată la fața locului pentru a produce alte produse care sunt apoi comercializate, amoniacul cu emisii reduse de dioxid de carbon va fi comercializat mai des ca o marfă de sine stătătoare. Se așteaptă ca America, Orientul Mijlociu și Australia să devină principalii exportatori, în timp ce Europa și Asia de Est vor deveni centrele principale de cerere, se arată în analiză.
„Creșterea rapidă a amoniacului determinată de aprovizionarea cu emisii reduse de carbon va schimba piața actuală dincolo de orice recunoaștere”, a declarat Ryan Monis, director, Chemical Consulting, S&P Global Commodity Insights. „Diversificarea rutelor de aprovizionare și a aplicațiilor cererii va introduce participanții pe piața captării carbonului, a surselor regenerabile, a utilităților energetice și a transportului maritim într-o industrie dominată în prezent de producătorii de îngrășăminte.”
Actualele proiecte de amoniac cu emisii reduse de dioxid de carbon pentru generarea de energie – cu proprietari care constau în utilități publice, companii mari de petrol și gaze, fonduri de investiții și altele – ilustrează trecerea la un grup mai larg de participanți pe piață, se arată în analiză. De asemenea, este de așteptat să apară societăți mixte între producătorii de energie regenerabilă, producătorii de hidrogen și producătorii de amoniac.
În timp ce politicile de decarbonizare au oferit un impuls ireversibil pentru amoniacul cu emisii reduse de dioxid de carbon, mai mulți factori vor fi esențiali în determinarea compoziției finale a pieței, se arată în analiză.
S&P Global Commodity Insights se așteaptă ca amoniacul „albastru” (producție pe bază de hidrocarburi cuplată cu captarea și stocarea carbonului) să fie mai atractiv din punct de vedere economic decât producția convențională pe unele piețe cheie înainte de 2030, datorită unei combinații de sancțiuni pentru emisiile de carbon și subvenții pentru producție. Cu toate acestea, amoniacul „verde” (produs din energie electrică regenerabilă) va necesita un sprijin politic suplimentar, dincolo de stimulentele deja anunțate, pentru a-l face competitiv din punct de vedere al costurilor pe majoritatea piețelor.
Alte puncte cu un impact potențial ridicat asupra dezvoltării pieței includ dezvoltarea sistemelor de certificare și de clasificare pentru armonizarea comerțului internațional; o mai mare claritate din partea unor piețe importante în ceea ce privește pragurile de emisii acceptabile pentru hidrogen și amoniac în cadrul planurilor lor de decarbonizare; și ritmul de inovare și de îmbunătățire a eficienței pentru utilizarea amoniacului în generarea de energie, se arată în analiză.
„În ciuda unor incertitudini politice și tehnologice care rămân, este clar acum că economia fundamentală a amoniacului cu emisii reduse de dioxid de carbon a fost transformată”, a declarat Monis. „Ne așteptăm ca numărul de proiecte care ajung la deciziile finale de investiții să se accelereze semnificativ în următorii ani, nu numai în ceea ce privește capacitatea de producție, ci și în ceea ce privește infrastructura asociată necesară pentru a duce piața amoniacului cu emisii reduse de carbon de la concept la realitate.”
Pe lângă noul raport strategic, S&P Global Commodity Insights a introdus, de asemenea, un nou serviciu de raport lunar privind amoniacul cu emisii reduse de dioxid de carbon. Produs de Fertecon, echipa de analiză a îngrășămintelor din cadrul S&P Global Commodity Insights și principalul furnizor de date și informații pentru amoniac de peste 40 de ani, noul raport lunar oferă o analiză de piață periodică și recurentă care furnizează informații de afaceri și previziuni pe termen scurt pentru piața amoniacului cu emisii reduse de dioxid de carbon ca sector individual.