Photo 217710862 © Designer491 | Dreamstime.com

Peste 30.000 de fonduri de investiții vor avea ratingurile ESG retrogradate

Aproximativ 31.000 de fonduri sunt pe cale să își reducă scorurile ESG de către compania MSCI Inc. Firma de rating a firmei lucrează la o revizuire majoră a metodologiei sale ca răspuns la reacțiile participanților de pe piață, potrivit Bloomberg.

Clienții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „o tendință de creștere a ratingurilor în întregul univers al fondurilor”, care este acum în curs de soluționare, potrivit MSCI ESG Research. Modificările înseamnă că doar 0,2% dintre fonduri vor avea un rating AAA în viitor, față de aproximativ 20% în prezent, potrivit estimărilor MSCI.

Printre măsuri se numără acordarea unui termen de șase luni managerilor fondurilor tranzacționate la bursă bazate pe swap pentru a furniza date privind constituenții indicilor subiacenți, pe care MSCI va începe să le utilizeze pentru a genera scoruri de mediu, sociale și de guvernanță în loc de garanții, a declarat MSCI.

Noua metodologie, care intră în vigoare la sfârșitul lunii viitoare, vine în contextul în care furnizorii de scoruri ESG continuă să atragă critici pentru că folosesc abordări incoerente care nu au fost încă reglementate corespunzător. Acest lucru a făcut ca reprimarea ratingurilor ESG să devină o prioritate pentru factorii de decizie politică din toate jurisdicțiile. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a declarat că intenționează să prezinte noi reguli pentru acest sector în prima jumătate a acestui an. Iar Marea Britanie tocmai a lansat o consultare privind măsura în care evaluatorii ESG trebuie să fie controlați prin norme clare.

MSCI a declarat că modificările sale nu sunt „legate de evoluțiile de reglementare din UE sau din altă parte”. În schimb, compania a precizat că „schimbările de metodologie au fost determinate de consultările cu clienții” și „pe baza feedback-ului de pe piață”.

Având în vedere presiunea pentru îmbunătățirea analizei ESG, MSCI a declarat că acum consideră că pragul necesar pentru a primi un rating de top AA sau AAA „ar trebui să fie mai riguros și mai ambițios”.

MSCI a declarat că noua sa metodologie înseamnă că va include aproximativ 8.200 de noi fonduri cu venit fix în universul său de acoperire, „împreună cu numeroasele lor clase de acțiuni”.

După ce schimbările vor fi promovate, MSCI se așteaptă nu numai că portofoliul său de fonduri cu rating AAA aproape că va dispărea, ci și că proporția fondurilor cu rating BBB va crește de la 21% la aproximativ 26%. Aproximativ 44% dintre fonduri vor avea un rating A, față de puțin peste 17% în prezent, a precizat MSCI. Vor exista puțin peste 22% de fonduri cu rating AA, față de aproape 33% în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *