Parlamentul norvegian a autorizat marţi exploatarea minieră a fundului Mării Arctice, în conformitate cu un acord convenit luna trecută între guvern şi principalele partide de opoziţie.
Astfel, Norvegia devine prima țară din lume care începe exploatarea minieră a fundului mării la scară comercială, pentru a-și asigura minerale critice şi locuri de muncă, potrivit BBC. Planul guvernului vizează apele norvegiene, însă anul acesta s-ar putea ajunge la un acord privind mineritul în apele internaționale.
Decizia naște îngrijorări legate de impactul de mediu, însă guvernul norvegian a declarat că este precaut și că va începe să elibereze licențe doar după ce vor fi efectuate studii de mediu suplimentare.
Zona vizată are o suprafaţă de circa 281.000 km2 și, potrivit unui raport recent al Direcţiei Generale a Petrolului, pe platforma continentală norvegiană există milioane de tone de minerale precum cupru, zinc şi şi cobalt.
Walter Sognnes, co-fondator al companiei miniere norvegiene Loke Minerals, care intenționează să solicite o licență, a recunoscut că este nevoie de mai multe eforturi pentru a înțelege adâncurile oceanului înainte de a începe exploatarea minieră. „Vom avea o perioadă relativ lungă de explorare și de cartografiere pentru a elimina lacunele de informații privind impactul asupra mediului”, a declarat el pentru BBC.
Activişti şi organizaţii de mediu au protestat marţi împotriva deciziei în faţa clădirii parlamentului.