Photo 2985992 © Karen Keczmerski | Dreamstime.com

Parlamentul European adoptă noi reguli de raportare pentru multinaționale

Toate companiile mari din UE vor fi obligate să dezvăluie informații privind impactul activităților asupra oamenilor și asupra planetei, precum și orice riscuri de sustenabilitate la care sunt expuse, conform unui anunț al Parlamentului European.

Astfel, Directiva privind Raportarea Corporativă de Sustenabilitate (CSRD), al cărei prim set de reglementări va fi adoptat până în 2023, va determina companiile să publice în mod regulat informații cu privire la impactul lor social și de mediu. Acest lucru va pune capăt practicii de „greenwashing”, va consolida economia socială de piață a UE și va pune bazele standardelor de raportare a standardelor sustenabilității la nivel global.

Noile cerințe UE de raportare a standardelor sustenabilității se vor aplica tuturor companiilor mari, indiferent dacă sunt listate sau nu la bursă. Se vor conforma acestor reguli inclusiv companiile care au sediul în afara UE, dar au o cifră de afaceri de peste 150 milioane de euro, precum și IMM-urile, cu o perioadă extinsă de acordare la această directive.

Pentru aproape 50.000 de companii din UE, colectarea și partajarea informațiilor privind sustenabilitatea va deveni o normă, în comparație cu aproximativ 11.700 de companii care răspund în fața normelor actuale.

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar regulile vor începe să se aplice între 2024 și 2028, astfel:

• De la 1 ianuarie 2024, pentru companiile mari de interes public (cu peste 500 de angajați), deja supuse directivei de raportare non-financiară, cu rapoarte scadente în 2025;

• De la 1 ianuarie 2025, pentru companiile mari care nu sunt în prezent supuse directivei de raportare non-financiară (cu peste 250 de angajați și/sau 40 de milioane EUR în cifră de afaceri și/sau 20 de milioane EUR în active totale), cu rapoarte scadente în 2026;

• Începând cu 1 ianuarie 2026 pentru IMM-urile și alte întreprinderi cotate la bursă, cu rapoarte care urmează să fie transmise în 2027.

Comisia și-a prezentat propunerea privind Directiva pentru Raportarea Corporativă de Sustenabilitate (CSRD) în aprilie 2021. Încă din 2018, Parlamentul a solicitat o revizuire a Directivei privind Raportarea Nefinanciară (NFRD), iar în 2020 a prezentat recomandările sale privind guvernanța corporativă durabilă. CSRD face parte dintr-o politică mai amplă a UE care determină companiile să respecte drepturile omului și să reducă impactul lor asupra planetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *