Photo 40924694 © Chris Dorney | Dreamstime.com

Parcurile și grădinile reprezintă cheia pentru răcirea orașelor supraîncălzite

Parcuri, copaci, acoperișuri verzi și grădini sunt ceea ce oamenii de știință numesc soluții bazate pe natură pentru răcirea orașelor supraîncălzite. Apoi, există soluții tehnice, panouri solare, pompe de căldură și alte modalități de reducere a utilizării combustibililor fosili. Dar chiar și toate acestea combinate nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivul de zero emisii nete de carbon, scrie The Guardian.

Acest lucru se datorează în parte faptului că, pe măsură ce schimbările climatice fac ca orașele noastre să devină mai fierbinți în timpul lunilor de vară, oamenii au tendința de a-și schimba comportamentul. De exemplu, aceștia pot renunța să mai meargă cu bicicleta la serviciu și pot opta să stea într-o mașină cu aer condiționat, înrăutățind astfel o situație deja proastă.

Oamenii de știință sugerează idei cum ar fi plantarea de bulevarde de copaci de-a lungul drumurilor aglomerate pentru a le face mai reci, eliminând astfel carbonul și încurajând utilizarea bicicletelor.

Un studiu realizat în 54 de orașe din Europa cu ajutorul sateliților arată că această abordare funcționează și poate informa administrațiile locale cu privire la locul în care să folosească natura în mediul urban pentru a avea un efect maxim asupra răcirii și comportamentului uman. Aceștia estimează că soluțiile bazate pe natură pot reduce emisiile de carbon în orașe cu 25%.

Datele arată că această abordare funcționează deja în locuri supraîncălzite, cum ar fi Nicosia din Cipru, Zaragoza din Spania, Plovdiv din Bulgaria și unele țări nordice.

Unele locuri ar putea atinge neutralitatea în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon până în 2030 cu ajutorul tehnologiei existente, colaborând în același timp cu natura pentru a schimba comportamentul, a răci orașele și a absorbi carbonul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *