Ineficiența energetică a clădirilor reprezintă una dintre cauzele majore ale sărăciei energetice, iar datele Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE) arată că starea locuințelor în România se degradează tot mai mult. Situația este mult mai nuanțată în mediul rural unde, conform experților, programele naționale de renovare a clădirilor au lipsit complet până acum.
Mai mult, la nivel național aproximativ una din opt gospodării (13,1%) se confruntă cu una sau mai multe probleme serioase privind calitatea locuinţei, arată datele cuprinse în ancheta „Condițiile de viață ale populației din România (2022)” publicată de Institutului Național de Statistică (INS) în toamna acestui an. Procentul este în creștere față de anul anterior.
”De aceea, creșterea eficienței energetice a clădirilor, prin programe ample de renovare, reprezintă o prioritate pentru reducerea poverii facturilor la energie și accesul cetățenilor la locuințe care să asigure un confort termic mai bun. De altfel, Directiva privind eficiența energetică cuprinde dispoziții pentru statele membre privind acordarea de prioritate măsurilor de eficiență energetică și de renovare a clădirilor în rândul grupurilor afectate de sărăcie energetică și al altor categorii vulnerabile”, arată experții ORSE.
Datele ORSE publicate recent arată că jumătate dintre gospodăriile din România sunt afectate de sărăcie energetică, adică se află în incapacitatea de a-și asigura necesarul de energie pentru încălzire, iluminat etc. la standarde adecvate sau suferă de pe urma facturilor mari la energie. Pentru 37,3% dintre gospodării energia a devenit prea scumpă, depășind 10% din coșul zilnic de consum în 2022. De asemenea, două din zece gospodării (19,8%) din România și-au redus drastic consumul de energie pentru încălzire, aflându-se în sărăcie energetică „ascunsă” sau extremă.
Experții recomandă ca fondurile europene să fie alocate cu prioritate pentru reabilitarea termoenergetică a locuințelor, inclusiv a celor din mediul rural, cel mai expus riscului de sărăcie energetică în România. De asemenea, consumatorii vulnerabili trebuie sprijiniți să aibă acces la sisteme moderne de încălzire și surse regenerabile de energie.
Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect inițiat de către Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Știinţe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcționează ca centru de cercetare acreditat.
Foto: ID 33576833 © Marian Mocanu | Dreamstime.com