Cuvântul „funga” ar trebui să fie folosit alături de floră și faună atunci când se discută probleme de conservare pentru a reflecta importanța ciupercilor pentru sănătatea ecosistemelor, a declarat un organism al ONU, potrivit The Guardian.
Secretariatul Convenției ONU privind diversitatea biologică (UNCBD) a declarat că a sosit momentul ca ciupercile să fie „recunoscute și protejate pe picior de egalitate cu animalele și plantele în cadrele juridice de conservare”.
„Ori de câte ori ne referim la diversitatea macroscopică a vieții pe Pământ, ar trebui să folosim „flora, fauna și funga” și „animale, plante și ciuperci””, a precizat acesta într-o postare pe Instagram.
Micologii, majoritatea din America Latină, au stabilit termenul „funga” în urmă cu cinci ani. Acesta se referă la nivelurile de diversitate a ciupercilor într-un anumit loc și este analog cu „flora și fauna”, care se referă la plante și animale. Spre deosebire de floră și faună, nu este un termen latin, ci a fost ales pentru că este similar din punct de vedere morfologic.
„La fel ca miceliul, limbajul incluziv micologic se va răspândi nevăzut, dar profund [sic], pătrunzând în conștiința publică (și în politică) pentru a recunoaște rolul vital al ciupercilor în marea rețea de viață de pe și de pe Pământ”, se arată în comunicat.
Agențiile guvernamentale din Australia, Brazilia, Islanda și din alte țări au preluat cuvântul. Crearea și utilizarea sa reflectă o apreciere tot mai mare a regnului fungic și a modului în care acesta se conectează cu lumea vegetală printr-o rețea miceliană subterană.
„Prin intermediul limbajului, putem declanșa schimbarea”, a declarat directorul executiv al Fundației Fungi, Giuliana Furci. „Ne oferă posibilitatea de a privi natura ca pe un set de ecosisteme interdependente: Dacă ne concentrăm asupra conservării ciupercilor, putem proteja habitate întregi.”
Referitor la inventarea expresiei „fauna, flora și funga”, ea a spus: „Am vrut ceva atrăgător care să includă ciupercile în conversație.”
Într-un articol comun pentru Time din acest an, Furci și biologul și autorul Merlin Sheldrake au scris: „Relatările despre lumea vie care nu includ ciupercile sunt relatări despre o lume care nu există.
„Ciupercile au susținut și îmbogățit de mult timp viața pe Pământ. Suntem de neconceput fără ele și, cu toate acestea, abia acum începem să înțelegem complexitatea vieții ciupercilor. Este timpul să le acordăm atenția pe care o merită.”