Cotele anuale de emisii (AEA) stabilite de Comisia Europeană pentru statele membre ale UE sunt lipsite de ambiție și încalcă legislația de mediu a UE, potrivit CAN Europe și Global Legal Action Network (GLAN), scrie Euronews.
ONG-urile au solicitat miercuri o revizuire internă a unei decizii de punere în aplicare a Comisiei Europene care stabilește cotele anuale de emisii pentru fiecare stat membru al UE în sectoare precum transportul rutier, clădirile, agricultura, deșeurile și micile industrii.
ONG-urile afirmă că aceste cote și ambițiile generale ale UE în materie de climă sunt „alarmant de departe” de obiectivele climatice stabilite în Acordul de la Paris și nu protejează drepturile fundamentale ale omului.
Solicitarea se referă la o actualizare recentă a așa-numitului „Regulament privind partajarea eforturilor”, care face parte dintr-un pachet de măsuri legislative de referință al UE, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în UE cu 55% până în 2030.
Cotele sunt stabilite în funcție de bogăția țărilor. La începutul acestei săptămâni s-a aflat că Germania își va depăși probabil obiectivul privind emisiile de gaze echivalent C02 cu 150 de milioane de tone.
„Părerea noastră este că nivelul actual la care sunt stabilite aceste alocări este departe de acțiunile necesare pentru ca UE să contribuie în mod echitabil la atingerea obiectivului de 1,5C din Acordul de la Paris”, a declarat Romain Didi, coordonator al politicii privind guvernanța climatică și drepturile omului la CAN Europe.
Dacă toate țările din lume ar acționa la fel ca UE în ceea ce privește ambiția, atunci am ajunge la o creștere catastrofală a încălzirii cu trei grade până la sfârșitul secolului.
„Avem nevoie de o ambiție mai mare pentru a permite reduceri mai abrupte ale emisiilor pe termen scurt și pentru a depăși în mod substanțial obiectivul actual și insuficient al UE privind clima pentru 2030, de -55%, pentru a obține reduceri brute ale emisiilor de cel puțin -65% până la sfârșitul acestui deceniu”, a adăugat el.
Comisia a declarat pentru Euronews că va lua în considerare cererea de revizuire internă formulată de cele două ONG-uri, dar a respins acuzația potrivit căreia decizia de punere în aplicare încalcă drepturile fundamentale.
„Decizia Comisiei îndeplinește obligațiile legale stabilite în Regulamentul privind partajarea eforturilor, care respectă drepturile fundamentale și observă principiile recunoscute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, a declarat un purtător de cuvânt.
Dar CAN Europe și GLAN spun că ambițiile climatice șovăitoare pun în pericol drepturile fundamentale.
„Multe efecte ale schimbărilor climatice, cum ar fi intensificarea evenimentelor meteorologice extreme, amenință de fapt drepturile fundamentale ale oamenilor din UE și din afara acesteia, în special grupurile care sunt deja marginalizate sau mai vulnerabile”, a declarat Did. „În special, urgența climatică amenință dreptul la viață, la mijloace de trai și la un mediu sănătos și are un impact major asupra sănătății noastre fizice și mentale.”
Comisia trebuie acum să adopte o decizie de revizuire în 16 săptămâni, cu o posibilă prelungire până la 22 de săptămâni. Decizia de reexaminare a acesteia ar putea fi apoi contestată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.