Guvernul olandez a anunțat marți că renunță temporar la planurile de reducere a zborurilor pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, unul dintre cele mai aglomerate hub-uri din Europa, recunoscând că este o „pastilă amară pentru mediu”, potrivit AFP.
Propunerile de reducere a numărului de zboruri de la Schiphol de la 500.000 la 460.000 începând de anul viitor se confruntă cu prea multe obstacole juridice, a declarat ministrul Infrastructurii, Mark Harbers, într-o scrisoare adresată Parlamentului. Însă, în urma protestelor din partea unor țări, inclusiv a Statelor Unite, și a avertismentelor că această măsură ar putea încălca legislația europeană și acordurile de aviație, autoritățile au abandonat acest plan.
Autoritățile aeroportului Schiphol s-au declarat „dezamăgite” de această decizie, „deoarece rezidenții locali sunt cei care se aleg cu partea cea mai scurtă a bățului”.
Transportatorul aerian olandez KLM a declarat că decizia a fost „un pas important pentru a preveni represaliile și pentru a continua să zboare spre SUA”.
Guvernul a declarat că KLM a fost de acord cu o serie de măsuri care vor intra în vigoare începând cu luna martie. Potrivit ministrului, KLM a fost de acord să folosească cele mai silențioase aeronave pe timp de noapte și să evite să opereze servicii de pasageri între miezul nopții și 6 dimineața.
KLM a precizat că a fost de acord cu o serie de măsuri pentru a reduce poluarea fonică la Schiphol, afirmând că „împărtășește preocupările guvernului în materie de mediu și se angajează pe deplin să își reducă amprenta asupra mediului”.