Illustration 2313135 © Tebnad | Dreamstime.com

Obiectivele UE privind energia verde pentru 2030 sunt în pericol dacă nu se modernizează rețelele electrice, avertizează industria

Industria europeană a energiei electrice a avertizat că sunt necesare investiții fără precedent pentru modernizarea rețelelor electrice învechite, în caz contrar UE nu va reuși să își atingă obiectivele privind energia curată, scrie Euronews Green.

Planurile Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice prevăd milioane de vehicule electrice pe drumurile europene până în 2030, precum și o expansiune masivă a energiei regenerabile, iar pompele de căldură electrice vor începe să înlocuiască cazanele pe bază de combustibili fosili din case.

Dar asociația industriei de electricitate Eurelectric spune că, pentru a susține aceste obiective, investițiile medii anuale în rețelele de electricitate din Europa de acum până în 2050 trebuie să fie cu cel puțin 84% mai mari decât în 2021.

„Vrem să transformăm întregul sistem energetic cu o viteză record, să înlocuim combustibilii fosili – petrol și gaze – cu electricitate. Așadar, adăugăm în rețea o mulțime de noi capacități de generare, adăugăm mașini electrice, pompe de căldură”, a declarat secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby.

„Prin urmare, nu se poate spune astăzi că ceea ce făceam acum 10 ani va fi în regulă pentru următorii 10 ani. Pur și simplu nu este cazul”, a declarat el pentru Reuters.

Comisia Europeană a declarat că, până în 2030, sunt necesare investiții de 584 de miliarde de euro pe an în rețelele electrice pentru a îndeplini obiectivele ecologice.
O mare parte din această sumă ar trebui să provină din surse private sau să fie plătită prin tarifele de rețea.

Eurelectric a declarat că finanțarea publică ar trebui să vizeze modernizarea rapidă a rețelelor, în detrimentul altor infrastructuri pe termen mai lung, cum ar fi proiectele privind hidrogenul, care vor fi lansate în anii 2030.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat pentru Reuters că proiectele de rețele vor fi incluse într-o listă viitoare de infrastructuri transfrontaliere cărora li se vor oferi permise mai rapide și acces la finanțare din partea UE.

„Dacă nu vom moderniza foarte repede infrastructura de rețea, nu ne vom atinge obiectivele pentru 2030”, a spus ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *