Photo 52711412 / Biodiversity © Ethan Daniels | Dreamstime.com

Obiectivele pentru conservarea biodiversității ar putea să devină greu de atins – studiu

Un studiu sugerează că obiectivele ambițioase de stopare a declinului naturii ar putea fi deja imposibil de atins. Oamenii de știință spun că efectele schimbărilor climatice și ale pierderii habitatelor asupra populațiilor de animale au fost subestimate, potrivit BBC.

Aceștia spun că recuperarea faunei sălbatice ar putea dura mai mult decât se aștepta și că, dacă nu acționăm acum, obiectivele globale privind biodiversitatea vor fi imposibil de atins.

În decembrie, aproape 200 de țări au convenit să oprească declinul naturii până la sfârșitul deceniului. Acestea au stabilit obiective ambițioase pentru a stopa pierderea biodiversității și a proteja 30% din terenuri și mări până în 2030.

„Ceea ce evidențiază această analiză este faptul că este chiar mai greu decât credem [să atingem obiectivele]. Trebuie să acționăm mai urgent și mai rapid și să abordăm mai multe lucruri pentru a le atinge”, a declarat Dr. Robin Freeman de la Institutul de Zoologie din Londra.

Studiul, publicat în revista Royal Society, Proceedings B, a analizat tendințele populațiilor a peste 600 de specii diferite de păsări și mamifere.

Oamenii de știință au constatat că lucrările de modelare anterioare au ignorat în mare măsură decalajele de zeci de ani înainte ca efectele unor factori precum schimbările climatice și pierderea habitatului să își facă efectul.

Acest lucru înseamnă că s-ar putea să fim mai departe de pierderea biodiversității decât am crezut.

„Am observat efecte întârziate cu până la 40 de ani pentru mamiferele mari și păsări”, a declarat Dr. Freeman pentru BBC News.

„Și asta înseamnă că, cu cât așteptăm mai mult timp pentru a lua măsuri, cu atât mai mult va dura mai mult timp pentru a vedea orice fel de răspuns”.

Partea bună a lucrurilor este că cercetarea sugerează că o acțiune imediată asupra unor aspecte precum vânătoarea nesustenabilă și supraexploatarea resurselor naturale va avea beneficii imediate și de anvergură.

Mai multe plante și animale dispar decât în orice alt moment din istoria omenirii.

În decembrie, țările au semnat un acord istoric care stabilește obiective globale pentru a aborda pierderea biodiversității.

Un total de 188 de guverne, inclusiv Regatul Unit, s-au angajat să atingă obiective globale pentru 2030, de la reducerea la jumătate a risipei alimentare la nivel mondial până la eliminarea treptată a subvențiilor care dăunează biodiversității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *