Photo 183899623 © Valentin Jucov | Dreamstime.com

Oamenii comandă mai puțină carne de vită atunci când fast food-urile dezvăluie impactul schimbărilor climatice – studiu

Un studiu recent a concluzionat că, atunci când restaurantele de tip fast-food dezvăluie impactul meniului asupra schimbărilor climatice, clienții comandă produse mai puțin dăunătoare pentru mediu.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit că plasarea etichetelor cu „impact climatic ridicat” lângă hamburgeri a determinat creșterea cu 23% a comenzilor de alternative care nu conțin carne de vită, cum ar fi hamburgerii vegetali, în comparație cu un grup de control. De asemenea, au constatat că plasarea mențiunii „impact climatic scăzut” lângă mâncăruri cu o amprentă de carbon mai mică, cum ar fi salatele și sandvișurile cu pui, a crescut comenzile pentru aceste produse cu 10%.

„Aceste rezultate sugerează că etichetarea meniului, în special a etichetelor care avertizează că un produs are un impact climatic ridicat, poate fi o strategie eficientă pentru a încuraja alegerile alimentare mai durabile în cadrul unui fast-food”, a declarat joia trecută, într-un comunicat de presă, Julia Wolfson, autorul principal al studiului, profesor la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Studiul a fost realizat online între 30 martie și 13 aprilie 2022. Mai mult de 5.000 de participanți au văzut un meniu de probă asemănător unui meniu de fast-food și au fost rugați să aleagă un produs pentru cină. Unui grup i-au fost arătate meniuri cu etichete doar pentru mese cu „impact climatic ridicat”, unuia i s-au arătat meniuri cu etichete cu „impact climatic scăzut” și unuia fără nicio etichetă. Constatările au fost publicate online la 27 decembrie 2022, în JAMA Network Open, o publicație a Journal of the American Medical Association.

Un studiu publicat în 2021 în revista Nature Food a estimat că producția de alimente este responsabilă pentru 35% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și că alimentele de origine animală sunt responsabile pentru aproape de două ori mai multe emisii decât cele de origine vegetală – 57% din amprenta de carbon a alimentelor provine de la animale, față de 29% de la plante.

Fiecare aspect al producției de alimente, inclusiv tăierea pădurilor pentru a crea terenuri agricole, funcționarea mașinilor agricole, producția de îngrășăminte, precum și pulverizarea și transportul produselor alimentare contribuie la schimbările climatice. Cu toate acestea, carnea este deosebit de poluantă, iar carnea de vită este cea mai poluantă. Numai aceasta reprezintă un sfert din emisiile agricole. Acest lucru se datorează faptului că cultivarea cerealelor pentru a hrăni animalele este mult mai puțin eficientă decât cultivarea lor pentru consumul uman direct, iar animalele de pășunat, cum ar fi vacile și oile, au nevoie de mult teren. De asemenea, vacile produc cantități mari de metan – un gaz cu efect de seră deosebit de puternic pe termen scurt – ca produs secundar al digestiei lor.

„Schimbarea modelelor actuale de alimentație către diete mai durabile, cu cantități mai mici de carne roșie consumată, ar putea reduce [emisiile de gaze cu efect de seră] legate de alimentație cu până la 55%”, au notat cercetătorii de la Johns Hopkins în articolul din revistă.

În timp ce alte surse de emisii, cum ar fi producția de energie, încălzirea și transportul, pot fi făcute mai durabile prin trecerea de la arderea combustibililor fosili la utilizarea de electricitate generată în mod ecologic, nu este încă clar cum se poate face ca consumul de carne de vită să fie mai prietenos cu clima. Anul trecut, guvernul neozeelandez a propus o „taxă pe râgâială”, care ar urma să utilizeze veniturile provenite dintr-o taxă pe metanul eliberat de vaci și oi pentru a dezvolta mijloace de reducere a emisiilor acestora, cum ar fi măștile de prindere a râgâielii.

Unele lanțuri de fast-food au început să noteze emisiile de gaze cu efect de seră ale produselor din meniurile lor. În 2020, Just Salad a adăugat amprentele de carbon pentru fiecare articol din meniul său în 2020, iar Panera Bread a început să numească alimentele sale cu emisii reduse de carbon „prietenoase cu clima”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *