Photo 3054458 © Petros Tsonis | Dreamstime.com

O specie invazivă de cactus a înlocuit zăpada de pe versanții munților elvețieni din cauza încălzirii globale

Locuitorii din cantonul elvețian Valais sunt obișnuiți să-și vadă versanții munților acoperiți de zăpadă iarna și flori de soc vara. Însă, pe măsură ce încălzirea globală se intensifică, ei găsesc din ce în ce mai des o specie invazivă care colonizează versanții: cactușii, scrie The Guardian.

Autoritățile spun că speciile de cactuși aparținând genului Opuntia, sau fagi cu țepi, se înmulțesc în unele zone din Valais, invadând rezervațiile naturale și reprezentând o amenințare la adresa biodiversității.

„Iubitoare a climatului uscat și cald, această plantă invazivă și alogenă nu este binevenită în perimetrul de preerii și pășuni uscate de importanță națională”, a declarat municipalitatea din Fully, în valea Rhone, într-un comunicat de presă care anunță campania de dezrădăcinare la sfârșitul anului 2022.

Speciile de Opuntia și cactuși similari au proliferat și în unele dintre dealurile din jurul capitalei Valais, în Sion, unde estimările sugerează că plantele de Opuntia reprezintă acum 23-30% din acoperirea vegetației joase. Prezența lor a fost semnalată și în regiunile alpine învecinate, inclusiv în Ticino și Grisons din Elveția, precum și în Valea Aosta și Valtellina din Italia.

„În unele părți din Valais, estimăm că cactușii pot ocupa o treime din suprafața disponibilă”, spune Yann Triponez, un biolog care lucrează în cadrul serviciului de protecție a naturii din cantonul Valais. El spune că Opuntia este prezentă în Valais cel puțin de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când a fost importată din America de Nord.

Dar autoritățile cred că o climă mai caldă în Alpi, care permite perioade de vegetație mai lungi, și diminuarea stratului de zăpadă ar putea crea condițiile ideale pentru răspândirea lor.

„Aceste specii suportă -10C sau -15C fără nicio problemă”, spune Peter Oliver Baumgartner, un profesor de geologie pensionar cu un interes secundar de lungă durată pentru botanică, care a fost însărcinat de către canton să studieze și să scrie un raport despre aceste plante. „Dar ele vor să fie într-un loc uscat și nu le place să fie acoperite de zăpadă”.

Zăpada este din ce în ce mai rară la altitudini mai mici, chiar și în Alpi. Potrivit Meteo Swiss, numărul de zile cu zăpadă sub 800 de metri altitudine în Elveția s-a înjumătățit din 1970. Un studiu recent publicat în Nature Climate Change a afirmat că zăpada acoperă Alpii cu aproximativ o lună mai puțin decât media istorică și a numit situația „fără precedent în ultimele șase secole”.

Temperaturile din întreaga zonă au crescut de două ori mai repede decât media globală, iar temperaturile medii din Elveția sunt deja cu 2,4 grade Celsius mai ridicate decât mediile din 1871-1900. „Dacă vă uitați la rapoartele privind schimbările climatice”, spune Baumgartner, „curbele pentru Elveția sunt aproape la fel de abrupte ca și cele pentru Arctica”.

Nouă specii s-au răspândit pe pantele însorite, orientate spre sud, aflate sub 700 de metri altitudine, unde concurează cu specii endemice și uneori amenințate. „Valais este unul dintre punctele fierbinți ale biodiversității din Elveția”, spune Triponez. „Avem aproximativ 3.000 de specii de plante în Elveția, iar aproximativ 2.200 se află în Valais”.

El spune că autoritățile sunt îngrijorate de răspândirea cactușilor în rezervațiile naturale și în zonele protejate. „Când ai acești cactuși, nu mai crește nimic altceva”, spune Triponez. „Fiecare covor acoperă solul și împiedică alte plante să crească prin el.”

Baumgartner spune că doar patru dintre cele nouă specii de Opuntia din Valais reprezintă o amenințare pentru ecosistemele locale, în special în zonele cu soluri acide sau neutre, care reprezintă o treime din pantele orientate spre sud ale văii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *