Photo 38796374 © Steve Allen | Dreamstime.com

O nouă directivă UE va impune eliminarea mai multor nutrienți și micropoluanți din apele uzate urbane

Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la propunerea Comisiei de revizuire a Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, potrivit unui comunicat de presă al Executivului european.

Odată cu punerea în aplicare a noilor măsuri, mai mulți nutrienți vor fi eliminați din apele uzate urbane și se vor aplica noi standarde micropoluanților. Directiva se va aplica acum unui număr mai mare de zone, deoarece va acoperi și localitățile mai mici, începând cu 1.000 de locuitori

În conformitate cu principiul „poluatorul plătește”, noua lege va asigura acoperirea parțială a costurilor pentru această protecție de către industria responsabilă, mai degrabă decât de tarifele pentru apă sau de bugetul public. În plus, aceasta va orienta sectorul apelor uzate către neutralitatea energetică și climatică. De asemenea, va îmbunătăți gestionarea apei pluviale, care va deveni din ce în ce mai importantă având în vedere creșterea precipitațiilor abundente cauzate de schimbările climatice.

Noua directivă va impune eliminarea mai multor nutrienți și micropoluanți din apele uzate urbane, în special a celor care provin din produsele farmaceutice și cosmetice toxice. Aceasta va introduce monitorizarea sistematică a microplasticelor la intrarea și ieșirea stațiilor de epurare a apelor uzate urbane, precum și în nămoluri. Monitorizarea suplimentară a substanțelor chimice „pentru totdeauna”, cum ar fi PFAS, va îmbunătăți cunoștințele existente privind diseminarea acestor substanțe chimice prin apele uzate urbane.

Parlamentul European și Consiliul vor trebui acum să adopte în mod oficial noua directivă înainte ca aceasta să poată intra în vigoare. Acesta va intra apoi în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor trebui apoi să înceapă să lucreze la punerea în aplicare a cerințelor și să trimită primele programe naționale de punere în aplicare actualizate în 2026.

Foto: ID 38796374 © Steve Allen|Dreamstime.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *