Photo 276462307 / Pollution © mikechapazzo | Dreamstime.com

Noua Zeelandă și BlackRock lansează un fond de infrastructură climatică în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru accelerarea tranziției energetice

Guvernul Noii Zeelande și gigantul de investiții BlackRock au anunțat astăzi lansarea unui nou fond în valoare de 2 miliarde de dolari neozeelandezi (1,2 miliarde de dolari SUA), destinat investițiilor în infrastructura climatică a Noii Zeelande, scrie ESG Today.

Într-o declarație prin care a anunțat lansarea, guvernul a precizat că obiectivul fondului este de a sprijini ambiția Noii Zeelande de a fi una dintre primele țări din lume care să ajungă la 100% energie regenerabilă. Fondul va include investiții din partea unor fonduri din sectorul privat, precum și din partea companiilor de stat și a fondurilor de pensii din Noua Zeelandă.

Potrivit ministrului Energiei și Resurselor, Megan Woods, noul fond va permite întreprinderilor să aibă acces la fonduri comune de capital pentru investiții în tehnologii și infrastructuri nepoluante pentru a accelera reducerea emisiilor țării, inclusiv în domenii precum stocarea bateriilor, generarea de energie eoliană și solară, producția de hidrogen ecologic și încărcătoare pentru vehicule electrice.

Woods a adăugat: „Proiectele finanțate prin investiții în Fondul net zero din Noua Zeelandă nu numai că vor decarboniza consumul nostru de energie, dar vor crea, de asemenea, locuri de muncă cu înaltă calificare aici, în Noua Zeelandă, și oportunități de creștere a întreprinderilor neozeelandeze.”

Lansarea fondului are loc în urma publicării, anul trecut, de către guvern a planului său de reducere a emisiilor pentru a aborda schimbările climatice și tranziția țării către o economie cu emisii reduse.

Printre inițiativele cheie ale planului se numără stabilirea unui obiectiv ca 50% din consumul final total de energie să provină din surse regenerabile până în 2035 și dezvoltarea de strategii energetice pentru o economie netă zero în 2050. Noua Zeelandă a stabilit, de asemenea, un obiectiv aspirațional de a ajunge la 100% energie electrică din surse regenerabile până în 2030.

Prim-ministrul Chris Hipkins a numit fondul „un schimbător de joc pentru sectorul tehnologiilor curate”, care va „supraîncărca investițiile în tehnologiile curate, care altfel nu s-ar fi putut realiza”.

Hipkins a adăugat: „Având în vedere că țările din întreaga lume se confruntă zilnic cu impactul schimbărilor climatice, nu a fost niciodată mai urgent să se investească în tehnologii care vor contribui la soluționarea crizei climatice, iar Noua Zeelandă este bine poziționată pentru a găzdui aceste investiții.”

Potrivit BlackRock, fondul marchează cel mai mare proiect axat pe decarbonizare dintr-o singură țară al firmei până în prezent. Într-o declarație prin care a anunțat lansarea fondului, președintele și directorul general al BlackRock, Larry Fink, a declarat

„Noua Zeelandă nu are doar ambiția de a construi un sistem energetic mai rezistent și de a fi un lider în decarbonizarea la nivel global. Ea face deja acest lucru astăzi. Pe măsură ce ne apropiem de COP28 la sfârșitul acestui an, lumea caută modele de cooperare între sectorul privat și cel public pentru a asigura o tranziție energetică ordonată, corectă și echitabilă. Pe baza fondului BlackRock Climate Finance Partnership, anunțat la COP26 de la Glasgow, strategia neozeelandeză privind infrastructura climatică poate fi un model de extindere și de punere în aplicare a acestei strategii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *