Ultima dată când dioxidul de carbon din atmosferă a atins în mod constant nivelurile actuale, determinate de activitatea umană, a fost în urmă cu 14 milioane de ani, când nu exista gheață în Groenlanda, iar strămoșii oamenilor tocmai făceau tranziția de la păduri la pășuni, potrivit unui nou studiu de mare amploare, citat de AFP.
Publicat în revista Science, studiul acoperă perioada de acum 66 de milioane de ani până în prezent, analizând semnăturile biologice și geochimice din trecutul îndepărtat pentru a reconstrui istoricul CO2 cu o precizie mai mare ca niciodată.
„Acest lucru ne face să ne dăm seama că ceea ce facem este foarte, foarte neobișnuit în istoria Pământului”, a declarat pentru AFP autorul principal, Baerbel Hoenisch, de la Observatorul Lamont-Doherty Earth de la Columbia Climate School.
Până la sfârșitul anilor 1700, dioxidul de carbon din atmosferă era de aproximativ 280 ppm, ceea ce înseamnă că oamenii au provocat deja o creștere de aproximativ 50% a acestui gaz cu efect de seră, care reține căldura în atmosferă și a încălzit planeta cu 1,2 grade Celsius față de perioada de dinaintea industrializării. Dacă emisiile globale de CO2 continuă să crească, am putea ajunge la 600-800 ppm până în anul 2100.
Foto: ID 33611638 © Zastavkin | Dreamstime.com