Miliardarul britanic Richard Branson crede că turismul în spațiu poate fi benefic pentru planetă, susținând că deplasările precum cea pe care a întreprins-o în 2021 deschid uși și reduc birocrația, potrivit CNBC.
Într-un interviu acordat BBC, care va fi difuzat joi la tv, antreprenorului i s-a pus în vedere că personalități precum prințul William și Bill Gates și-au exprimat un anumit grad de scepticism în legătură cu călătoriile în spațiu, având în vedere că pe Pământ există încă multe provocări.
Branson a fost, de asemenea, împins să răspundă celor care l-au întrebat de ce trimite rachete în spațiu, dacă schimbările climatice sunt una dintre prioritățile sale de top.
„Sunt 100% de acord cu ei că trebuie să ne concentrăm asupra rezolvării a numeroase probleme din această lume și cea mai mare parte a vieții mele este acum dedicată, știți, rezolvării unei serii de probleme diferite în lume”, a răspuns el.
„Și cred că unele dintre aceste probleme sunt mai ușor de abordat datorită faptului că am fost în spațiu, așa că acum pot să ridic telefonul la aproape oricine din lume, să trec, să trec de birocrație și să sper că voi rezolva lucrurile.”
Fondatorul Virgin Group este unul dintre cei câțiva indivizi bogați care au participat la zboruri de turism spațial. Printre alții se numără fondatorul Amazon, Jeff Bezos, prin intermediul firmei sale Blue Origin. Un alt miliardar implicat în acest sector este șeful Tesla, Elon Musk, prin intermediul SpaceX.
În timpul interviului acordat BBC, Branson a descris călătoriile spațiale ca fiind „incredibil de importante” pentru Pământ și a pledat pentru ca acestea să continue.
„Comunicarea între oameni se transformă datorită călătoriilor spațiale și sateliților de acolo sus”, a spus el.
„Monitorizarea unor lucruri cum ar fi deprecierea pădurilor tropicale sau pescuitul ilegal… a fost transformată de sateliții de acolo sus”, a adăugat el, continuând să afirme că există „toate aceste… tipuri de beneficii care provin din călătoriile spațiale”.
În ultimii ani, turismul spațial și alte planuri de explorare spațială viitoare au generat o cantitate semnificativă de discuții și dezbateri cu privire la efectele lor asupra mediului.
În iunie 2022, de exemplu, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a publicat un studiu în Journal of Geophysical Research Atmospheres.
Cercetarea, a declarat NOAA, a sugerat „că o creștere semnificativă a activității zborurilor spațiale ar putea deteriora stratul protector de ozon de pe singura planetă pe care trăim”.
La rândul său, Branson a declarat pentru BBC că situația se îmbunătățește.
„Ceea ce Virgin și principalii noștri concurenți au reușit să facă este să reducă dramatic costurile de mediu ale călătoriilor spațiale, în ceea ce privește costul carbonului”, a spus el, adăugând ulterior că acest lucru „va scădea și mai mult”.
„Nu poți și nu ar trebui să oprești progresul”, a spus el. „Prin progres se obțin descoperiri – nu poți fi niciodată sigur ce descoperire vei obține, dar obții aceste descoperiri, iar acest lucru va fi în beneficiul Pământului.”