Photo 195398093 © Mrsash174 | Dreamstime.com

Marile companii petroliere se retrag în liniște de la promisiunile privind clima, în timp ce recordurile de căldură la nivel mondial se înmulțesc

La începutul acestei luni a fost probabil cea mai fierbinte săptămână din istoria Pământului, după cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, iar oamenii de știință de top sunt de acord că planeta se va încălzi și mai mult dacă nu renunțăm treptat la combustibilii fosili, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, principalele companii energetice sunt hotărâte să împingă lumea în direcția opusă, extinzând producția de combustibili fosili și insistând asupra faptului că nu există alternativă. Este o dovadă că acestea nu sunt motivate de încălzirea record, ci de profiturile record, spun experții.

„Industria combustibililor fosili a profitat masiv de pe urma vânzării unui produs periculos, iar acum oameni nevinovați și guvernele din întreaga lume plătesc prețul pentru nesăbuința lor”, a declarat Naomi Oreskes, profesor de istoria științei la Universitatea Harvard, care studiază industria petrolieră.

În ultimii ani, marile companii petroliere și-au luat angajamentul de a diminua producția de petrol și gaze și de a-și reduce emisiile, invocând preocupările legate de criza climatică. Dar, mai recent, mulți dintre ei au renunțat la aceste promisiuni.

Pe fondul încălzirii recordurilor din luna februarie, BP și-a redus obiectivul anterior de a-și reduce emisiile cu 35% până în 2030, afirmând că va urmări o reducere de 20-30%. ExxonMobil a retras în mod discret finanțarea unui efort foarte mediatizat de utilizare a algelor pentru a crea combustibil cu emisii reduse de dioxid de carbon. Iar Shell a anunțat că nu-și va crește investițiile în energie regenerabilă în acest an, în ciuda promisiunilor anterioare de a-și reduce drastic emisiile.

Vremea extremă provocată de climă a persistat în primăvară și vară. Dar companiile producătoare de combustibili fosili nu au făcut decât să își dubleze modelele de afaceri pline de petrol și gaze. Shell a promis că va reduce producția de petrol cu 20% până în 2030, dar apoi, anul acesta, a declarat că și-a îndeplinit deja acest obiectiv prin vânzarea unor operațiuni către o altă companie petrolieră – nereușind astfel să reducă emisiile în atmosferă. BP a extins, de asemenea, forajul de gaze. Iar directorul executiv al Exxon, Darren Woods, a declarat luna trecută, la o conferință a industriei, că firma sa intenționează să dubleze cantitatea de petrol produsă din exploatările sale de șisturi din SUA în următorii cinci ani.

Un purtător de cuvânt al Shell a declarat că societatea consideră că „societatea trebuie să ia măsuri în ceea ce privește schimbările climatice” și a precizat că societatea nu a făcut „nicio schimbare fundamentală” în ceea ce privește angajamentele sale privind clima și că face progrese în atingerea acestor obiective.

„Rămâne opinia noastră că cererea globală de energie va continua să crească și va fi satisfăcută de diferite tipuri de energie – inclusiv petrol și gaze”, a spus acesta.

„În acest scenariu, o tranziție energetică echilibrată se potrivește bine în portofoliul nostru – una care oferă mai multă valoare, cu mai puține emisii, concentrându-se pe performanță, disciplină și simplificare.”

Dar Dan Cohn, cercetător în domeniul tranziției energetice globale la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară, a declarat că planurile industriei petroliere privind clima nu ar trebui luate „la valoarea nominală”.

„Ei nu au lăsat nicio îndoială că angajamentele lor au fost implementate în scopuri politice cinice, doar pentru a fi abandonate atunci când nu mai corespundeau poziției strategice a industriei”, a spus el.

Această poziție strategică a fost aceea de a evita să fie guvernată, a declarat Timmons Roberts, profesor de mediu și sociologie la Universitatea Brown.

„Angajamentele privind clima … au fost făcute aproape sigur pentru a da impresia că nu au nevoie să fie reglementate, deoarece angajamentele lor voluntare sunt adecvate”, a spus el.

El a spus că angajamentele privind clima au devenit populare în timp ce combustibilii fosili deveneau mai puțin profitabili cu ani în urmă, dar de la invazia rusă în Ucraina, prețul gazelor a crescut – de fapt, companiile de combustibili fosili au înregistrat profituri record anul trecut.

„A devenit clar că sunt motivați de profituri”, a declarat Roberts, adăugând că acest impuls nu este surprinzător, deoarece directorii executivi ai companiilor publice pot fi înlăturați dacă nu maximizează creșterea profitului.

Directorii din domeniul combustibililor fosili sugerează uneori că extinderea combustibililor fosili este necesară. Joia trecută – imediat după ce, pentru a treia zi consecutivă, Pământul a doborât un record neoficial pentru cea mai călduroasă zi din istorie – directorul general al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a declarat pentru CNBC că firma sa va continua să investească majoritatea investițiilor sale în combustibili fosili.

„Astăzi, societatea noastră are nevoie de petrol și gaze”, a spus el. „Nu avem cum să ne gândim că peste noapte putem elimina toate acestea”.

Pouyanne nu este singurul. Într-un interviu publicat în aceeași zi, Wael Sawan, CEO al Shell, a declarat că reducerea producției de petrol și gaze ar fi „periculoasă și iresponsabilă”.

„Realitatea este că sistemul energetic de astăzi continuă să aibă nevoie disperată de petrol și gaze”, a declarat Sawan pentru BBC. „Și înainte de a putea renunța la asta, trebuie să ne asigurăm că am dezvoltat sistemele energetice ale viitorului – și încă nu ne mișcăm, în mod colectiv, în ritmul [necesar pentru] ca acest lucru să se întâmple.”

Dar, deși „nimeni nu se așteaptă ca cererea de combustibili fosili să dispară peste noapte”, a spus Cohn, există numeroase dovezi că putem face tranziția de la aceștia în următorii ani – și, într-adevăr, că trebuie să o facem dacă vrem să asigurăm o climă locuibilă.

Roberts a declarat că aceste comentarii exemplifică „discursurile de amânare a schimbărilor climatice” pe care industria combustibililor fosili le folosește pentru a întârzia în mod intenționat acțiunile climatice și care au fost documentate într-un studiu din 2020 pe această temă, la care a fost coautor.

În pregătirea planurilor lor privind clima, companiile petroliere s-au bazat în mare măsură pe discursul „soluționismului combustibililor fosili” – sau pe faptul că au pretins că au soluțiile pentru a încetini încălzirea. Dar acum, când tranziția pare mai puțin profitabilă în mod imediat, acestea folosesc alte tactici, cum ar fi „schimbarea este imposibilă”, pe care documentul 2020 îl definește ca fiind „un discurs care reifică starea actuală a lucrurilor și neagă capacitatea societăților de a organiza transformări socio-economice de amploare”.

Indiferent de strategia pe care o folosesc la un moment dat, industria „a făcut tot ce a putut pentru a bloca acțiunile în domeniul climei și pentru a ne menține dependenți de produsele lor”, a declarat Oreskes.

Pentru a promova o tranziție energetică reală, a spus Roberts, liderii trebuie să înceteze să mai creadă că societățile energetice își vor schimba în mod voluntar modelele de afaceri. El a comparat comportamentul politicienilor cu gluma din banda desenată Peanuts, în care Charlie Brown încearcă în mod repetat să lovească cu piciorul o minge de fotbal ținută în mână de Lucy, deși aceasta o îndepărtează mereu și îl lasă să cadă.

„Companiile petroliere continuă să țină mingea de fotbal în mână”, a spus el. „O să le cerem să o țină din nou pentru noi? Nu cred că ar trebui”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *