Într-un gest menit să asigure securitatea energetică, Marea Britanie a dat undă verde producției de petrol și gaze într-un vast zăcământ subacvatic din Marea Nordului. Această decizie a stârnit critici aprinse din partea organizațiilor ecologiste, venind la doar o săptămână după ce guvernul a redus ambițiile de reducere a emisiilor de carbon, scrie AFP.
Producătorul norvegian de petrol și gaze Equinor și Ithaca Energy, o filială a grupului israelian Delek, vor investi împreună 3,8 miliarde de dolari în dezvoltarea câmpului Rosebank din Marea Nordului, în largul coastelor Scoției. Equinor are o participație de 80% în proiect, iar Ithaca restul.
„Rosebank rămâne cel mai mare câmp nedezvoltat din Marea Britanie”, a declarat Gilad Myerson, președinte executiv la Ithaca Energy.
„Proiectul Rosebank va crea mii de locuri de muncă și va contribui semnificativ la asigurarea nevoilor energetice ale Regatului Unit pentru mulți ani de acum înainte”, a adăugat el.
Guvernul britanic susține că trebuie să consolideze securitatea energetică prin continuarea producției de combustibili fosili după invazia Ucrainei de către Rusia, principalul producător, chiar dacă acest lucru înseamnă amânarea obiectivului său privind emisiile nete de carbon zero.
Însă anunțul a stârnit critici vehemente din partea ecologiștilor. Atât Greenpeace, cât și au reacționat în social media criticând proiectul.
Anunțul de miercuri vine la o săptămână după ce premierul Rishi Sunak a atenuat politicile care vizează atingerea de către Regatul Unit a unui nivel net de emisii de carbon zero până în 2050.
Mai exact, acesta a declarat că interzicerea vânzării de mașini pe benzină și diesel va fi amânată din 2030 până în 2035.
De asemenea, Sunak a anunțat o relaxare a obiectivelor de eficiență energetică pentru proprietățile locative și a revenit asupra planurilor de a obliga proprietarii de locuințe să înlocuiască cazanele pe gaz cu pompe de căldură.