Investițiile globale în tehnologiile de tranziție energetică trebuie să fie mai mult decât cvadruplate anual pentru a rămâne în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris privind clima, a declarat marți Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA).
”O tranziție energetică reușită necesită măsuri curajoase și transformatoare care să reflecte urgența situației actuale. Investițiile și politicile cuprinzătoare din întreaga lume și din toate sectoarele trebuie să fie dezvoltate în logica energiei din surse regenerabile și să declanșeze schimbările structurale necesare pentru o tranziție energetică bazată predominant pe surse regenerabile”, arată IRENA.
Previziunile arată că amploarea și amploarea schimbării este cu mult sub nivelul de 1,5°C. S-au înregistrat progrese, în special în sectorul energiei electrice, în care energiile regenerabile reprezintă 40% din producția de energie instalată la nivel mondial, contribuind la un nivel fără precedent de 83% din totalul de energie adăugată la nivel mondial în 2022.
Însă, pentru a menține 1,5°C, ritmul de punere în funcțiune a noilor capacități trebuie să crească de la aproximativ 3.000 de gigawați (GW) în prezent la peste 10.000 GW în 2030, ceea ce reprezintă o medie de 1.000 GW pe an. De asemenea, ritmul de punere în funcțiune este limitat la anumite părți ale lumii. China, Uniunea Europeană și Statele Unite au reprezentat două treimi din noile capacități de anul trecut, lăsând națiunile în curs de dezvoltare și mai în urmă.
Directorul general al IRENA, Francesco La Camera, a declarat: „Miza nu ar putea fi mai mare. O transformare profundă și sistemică a sistemului energetic global trebuie să aibă loc în mai puțin de 30 de ani, ceea ce subliniază necesitatea unei noi abordări pentru a accelera tranziția energetică. Urmărirea măsurilor de atenuare a consumului de combustibili fosili și a măsurilor sectoriale de atenuare este necesară, dar insuficientă pentru a trece la un sistem energetic adaptat la dominația energiilor regenerabile.”
„Accentul trebuie să se mute de la ofertă la cerere, spre depășirea obstacolelor structurale care împiedică progresul. Previziunea IRENA subliniază trei piloni prioritari ai tranziției energetice, infrastructura fizică, factorii de abilitare politică și de reglementare și forța de muncă bine calificată, care necesită investiții semnificative și noi modalități de cooperare în care toți actorii se pot implica în tranziție și pot juca un rol optim.”
Producția de energie electrică trebuie să se tripleze până în 2050
Deși investițiile globale în tehnologiile de tranziție energetică au atins un nou record de 1,3 trilioane dolari în 2022, investițiile anuale trebuie să se cvadrupleze, ajungând la peste 5 trilioane dolari, pentru a rămâne pe calea de 1,5°C. Până în 2030, investițiile cumulate trebuie să se ridice la 44 trilioane dolari, iar tehnologiile de tranziție reprezintă 80% din total, adică 35 trilioane dolari, acordând prioritate eficienței, electrificării, extinderii rețelei și flexibilității.
Potrivit sursei citate, orice noi decizii de investiții ar trebui să fie evaluate cu atenție pentru a impulsiona tranziția și pentru a reduce în același timp riscul de active blocate. Aproximativ 41% din investițiile planificate până în 2050 sunt în continuare destinate combustibililor fosili. Aproximativ 1.000 de miliarde de dolari din investițiile anuale planificate pentru combustibili fosili până în 2030 trebuie redirecționate către tehnologii și infrastructuri de tranziție pentru a menține obiectivul de 1,5°C la îndemână.
În plus, este necesară intervenția sectorului public pentru a canaliza investițiile către țări într-un mod mai echitabil. În 2022, 85% din investițiile globale în energie regenerabilă au beneficiat mai puțin de 50% din populația lumii. Africa a reprezentat doar un procent din capacitatea suplimentară în 2022. Peisajul global al finanțării energiei regenerabile 2023 realizat de IRENA confirmă faptul că regiunile în care se află aproximativ 120 de piețe în curs de dezvoltare și emergente continuă să primească relativ puține investiții.
La Camera a declarat: „Trebuie să rescriem modul în care funcționează cooperarea internațională. Realizarea tranziției energetice necesită o colaborare internațională mai puternică, inclusiv eforturi colective pentru a canaliza mai multe fonduri către țările în curs de dezvoltare. O schimbare fundamentală în ceea ce privește sprijinul acordat națiunilor în curs de dezvoltare trebuie să pună mai mult accent pe accesul la energie și pe adaptarea la schimbările climatice. Mergând mai departe, instituțiile financiare multilaterale trebuie să direcționeze mai multe fonduri, în condiții mai bune, către proiecte de tranziție energetică și să construiască infrastructura fizică necesară pentru a susține dezvoltarea unui nou sistem energetic.”
Perspectiva IRENA privind tranziția energetică mondială (World Energy Transitions Outlook – WETO) oferă o cale de tranziție energetică în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris, limitând creșterea temperaturii globale la 1,5°C. Viitoarea ediție din 2023 va contribui la primul bilanț global care se va încheia la COP28 din Emiratele Arabe Unite și va propune modalități eficiente de accelerare a progreselor în următorii cinci ani, până în 2030.
Raportul WETO complet va fi publicat în cursul acestui an.