Photo 57633870 © Johannes Onnes | Dreamstime.com

Limita pădurilor montane, tot mai sus ca urmare a crizei climatice- studiu

Oamenii de știință de la Universitatea Sudică de Știință și Tehnologie din Shenzhen, China, au folosit teledetecția pentru a cartografia punctele cele mai înalte ale zonelor acoperite de copaci din munți. Aceștia au descoperit că 70% din arborii montani s-au deplasat în sus între 2000 și 2010, potrivit The Guardian.

În medie, arboretele s-au deplasat în sus cu 1,2 metri pe an, dar deplasarea a fost cea mai mare în regiunile tropicale, cu o creștere medie a înălțimii de 3,1 metri pe an – și în toate regiunile au constatat că rata de schimbare s-a accelerat.

În total, cercetătorii au urmărit aproape 1 milion de kilometri (620.000 mile) de arbori în 243 de regiuni muntoase din întreaga lume.

Liniile de demarcație ale copacilor se deplasează uneori ca răspuns la activitățile umane, cum ar fi schimbările în utilizarea terenurilor. Cu toate acestea, în cadrul acestui studiu, cercetătorii s-au concentrat asupra liniilor arboricole montane în circuit închis, care înconjoară vârfurile munților și sunt în mare parte izolate de activitățile umane.

Cercetătorii au constatat că liniile de arbori se mișcă în continuare, ceea ce demonstrează că acestea sunt sensibile la schimbările climatice care nu sunt influențate de om.

Nu este clar care vor fi consecințele mișcării liniei arborilor. Creșterea temperaturilor va favoriza creșterea deasupra nivelului actual al liniei copacilor: mai mulți copaci înseamnă că mai mult carbon va fi eliminat din atmosferă. De asemenea, ar putea extinde habitatele unor specii forestiere.

Cu toate acestea, mișcarea ascendentă a arborilor reduce suprafața de tundră, ceea ce pune speciile alpine în pericol de dispariție și poate afecta aprovizionarea cu apă a zonelor care depind de aceasta.

„Liniile arboricole montane sunt indicatori importanți ai impactului schimbărilor climatice asupra ecosistemelor montane”, au scris cercetătorii în revista Global Change Biology. „Munca noastră … are implicații importante pentru biodiversitate, resurse naturale și adaptarea ecosistemelor în contextul schimbărilor climatice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *