Liberty Galaţi a început procesul de repornire a Furnalului nr. 5, care va fi operaţional în următoarele zile, a anunţat, marţi, compania, care a precizat că plăteşte aproximativ 150 de euro pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru fiecare tonă de oţel produsă.
Potrivit sursei citate, acest proces are loc în condiţiile dificile de piaţă pentru producătorii de oţel din Europa, la care compania se adaptează prin ajustarea mixului de produse şi a graficelor de producţie, prin reducerea costurilor şi prin colaborarea cu guvernul pentru a reduce diferenţa faţă de preţurile energiei înregistrate în Europa.
Liberty Galaţi este al doilea mare consumator de energie din România, iar creşterea preţurilor la energie are un impact masiv în costurile sale variabile, care au crescut de la 8% în 2019 la circa 40% pe tona de oţel în prezent. Compania din Galaţi a înregistrat şi alte majorări de costuri, la materiile prime şi la anumite servicii, care în unele cazuri au crescut cu până la 200% din 2019.
„Liberty Galaţi concurează cu producători din alte ţări ale Uniunii Europene ale căror guverne subvenţionează costurile cu energia, ce reprezintă un procent substanţial din preţul total al tonei de oţel. Astfel, oţelul produs în România devine necompetitiv pe piaţa europeană. Pieţele europene se confruntă cu un nivel istoric al importurilor din ţările din afara UE, care subvenţionează costurile cu energia şi nu au certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Compania face demersuri pentru ca Guvernul să implementeze o politică energetică pentru marii consumatori de energie care să echilibreze condiţiile de concurenţă şi să asigure competitivitatea industriei româneşti pe plan intern şi în întreaga Europă”, se menţionează în comunicat.
Liberty Steel Group face parte din Alianţa GFG, un grup global de companii şi investiţii deţinut de Sanjeev Gupta şi familia sa.
Liberty Galaţi este cel mai mare producător de oţel integrat din România, cu o capacitate de producţie de aproximativ 3 milioane de tone de oţel pe an, pentru clienţi din domeniul construcţiilor, naval, petrolier şi gaze, precum şi cel al producţiei de energie regenerabilă.