Până în 2030, ar putea fi necesare investiții de până la 4 trilioane de dolari pentru a extinde lanțul de aprovizionare cu materiale pentru a face față viitoarelor deficite de aprovizionare cu metale și materiale cheie necesare pentru a îndeplini obiectivele globale de decarbonizare, potrivit unui nou raport publicat de firma globală de consultanță în management McKinsey & Company, citat de ESG Today.
Raportul, „The net-zero materials transition: Implicații pentru lanțurile de aprovizionare globale”, subliniază rolul lanțului de aprovizionare cu materiale ca un factor-cheie în facilitarea tranziției globale către net zero, multe dintre tehnologii, de la energia regenerabilă și stocarea bateriilor la vehiculele electrice, necesitând mai multe și diferite materiale decât tehnologiile convenționale pe care le înlocuiesc.
Conform raportului, de exemplu, pe GW, intensitatea materialelor pentru energia solară fotovoltaică este de 1,4 ori mai mare decât cea a tehnologiei convenționale, în timp ce energia eoliană terestră este de 2,4 ori mai intensă, iar cea eoliană offshore de 6,3 ori mai intensă. În mod similar, vehiculele electrice cu baterii (BEV) pot fi cu 20% mai grele sau mai consumatoare de materiale decât vehiculele comparabile cu motor cu combustie internă (ICE).
Pe măsură ce aceste tehnologii sunt din ce în ce mai mult implementate pentru a contribui la sprijinirea inițiativelor de decarbonizare a industriilor, a transporturilor, a producției de energie și a altor sectoare, raportul McKinsey prevede că se așteaptă ca ratele de creștere viitoare pentru multe materiale să depășească modelele istorice, ceea ce va duce la penurie pentru multe materiale critice în cadrul unei varietăți de scenarii examinate în cadrul studiului.
Dezechilibrele previzionate între cerere și ofertă includ penurii moderate pentru materialele pentru baterii, inclusiv litiu, cobalt, nichel, mangan și grafit, cu penurii mai grave pentru materialele pentru magneți, care sunt utilizate în motoarele electrice și în sistemele de transmisie ale turbinelor eoliene, inclusiv cu până la 70% pentru disprosiu. De asemenea, se preconizează penurii semnificative pentru materiale cheie pentru piețele finale, inclusiv pentru semiconductori, electrolizoare și materiale de procesare.
Raportul McKinsey subliniază, de asemenea, concentrațiile locale ridicate de materiale, cum ar fi elementele de pământuri rare în China și nichelul în Indonezia, ca având un impact potențial asupra accesului regional la materiale.
Pentru a mări necesarul de aprovizionare cu aceste materiale și minerale esențiale, raportul prevede că investițiile în lanțul de aprovizionare cu materiale, inclusiv în minerit, rafinare și topire, vor trebui să crească cu 3.000 de miliarde de dolari până la 4.000 de miliarde de dolari până în 2030, inclusiv cheltuielile de capital pentru explorare și proiecte noi și în curs de desfășurare.
Pe lângă aceste investiții, raportul estimează că va fi necesară o creștere a capacității de muncă cu până la 600.000 de specialiști în minerit și că va trebui să fie pusă în funcțiune o sursă suplimentară de energie de 200 GW – 500 GW.
Pe lângă necesitatea de a accelera investițiile în lanțul de aprovizionare cu materiale, în forța de muncă și în energie, raportul prezintă o serie de acțiuni recomandate pentru a contribui la reducerea deficitului de materiale, inclusiv recomandări pentru a determina o schimbare a modelelor de cerere în favoarea unor tehnologii dovedite care sunt mai puțin consumatoare de materiale sau care se bazează pe materiale mai puțin constrânse, creșterea investițiilor în inovarea în domeniul materialelor și în practicile de reciclare, precum și recomandări politice, cum ar fi simplificarea proceselor de autorizare și stimularea cererii de tehnologii alternative.
Michel Van Hoey, partener senior la McKinsey & Company, a declarat: „Obiectivele climatice din ce în ce mai îndrăznețe schimbă lanțurile valorice globale ale materialelor, în măsura în care tranziția către emisii nete zero a declanșat o tranziție a materialelor. Raportul nostru oferă o perspectivă integrată asupra acestor schimbări și a acțiunilor cheie care vor fi necesare pentru a echilibra ecuația și a proteja industria.”