Companiile financiare din Marea Britanie și din Uniunea Europeană au continuat să fie supuse unor presiuni semnificative pentru a se conforma unor norme divergente în materie de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) în ultimele șase luni, a arătat luni Barometrul de reglementare al KPMG, potrivit Reuters.
Barometrul, menit să ajute firmele în planificarea conformării, urmărește, de asemenea, amploarea divergențelor dintre reglementările din Marea Britanie și UE. KPMG spune că cele mai mari diferențe sunt în domenii precum protecția clienților și accesul la piețe.
„Pe măsură ce Marea Britanie avansează cu noi abordări post-Brexit, iar autoritățile de reglementare iau în considerare noile lor obiective de competitivitate, firmele vor trebui probabil să se adapteze la un set de cerințe din ce în ce mai diferit în Marea Britanie față de Europa”, a declarat Kate Dawson, director la centrul de analiză a reglementărilor de la KPMG, citată de Reuters.
„Volumul cerințelor emergente pentru ESG și Finanțe sustenabile ar putea duce la o divergență și mai mare, în pofida eforturilor depuse de organismele de standardizare la nivel mondial”, a spus ea.
Prima actualizare a măsurătorii semestriale a KPMG privind viitoarele cerințe de reglementare în domeniul financiar a crescut ușor la 7, pe o scară de la 1 la 10, de la 6,9 la lansarea sa în octombrie anul trecut, în condițiile în care cerințele de publicare a informațiilor privind sustenabilitatea și normele conexe privind datele, ratingurile, etichetele produselor și piețele de carbon sunt implementate sau urmează să fie propuse în UE și Marea Britanie.
Cerințele de reziliență mai stricte ocupă locul al doilea, pe măsură ce autoritățile de reglementare aplică lecțiile învățate în urma crizei COVID-19, a atacurilor cibernetice, a defecțiunilor furnizorilor externi de tehnologie și a impactului invaziei Rusiei în Ucraina asupra piețelor energetice.
Marea Britanie își lansează în iulie noua „obligație de protecție a consumatorilor”, o înăsprire istorică a protecției produselor financiare.
Reformele de la Edinburgh, care redeschid 43 de seturi de reguli moștenite de la UE pentru a ajuta City-ul londonez să rămână competitiv la nivel global după Brexit, creează un potențial semnificativ pentru noi divergențe, a declarat KPMG.
Alinierea la normele UE ar fi o condiție prealabilă pentru Marea Britanie dacă ar dori să recâștige accesul la piața financiară a blocului. Marea Britanie a declarat că dorește să adapteze unele reguli moștenite de la UE pentru a se potrivi mai bine piețelor britanice, menținând în același timp standarde internaționale ridicate.