Gigantul farmaceutic american Johnson&Johnson a propus, marţi, o înţelegere de 8,9 miliarde de dolari pentru a rezolva procese vechi de ani de zile în care se susţine că produsele sale cu pudră de talc au provocat cancer, transmite Bloomberg.
Cel mai mare producător mondial de produse de îngrijire a sănătății speră să soluționeze plângerile a aproximativ 60.000 de reclamanți și să finanțeze un fond înființat la tribunalul de faliment american din Trenton, New Jersey, pentru a acoperi viitoarele reclamații, a anunțat marți compania într-un document privind valorile mobiliare. J&J și-a retras deja de pe piață pudra pentru copii pe bază de talc și altele, inclusiv Shower to Shower.
J&J a precizat că suma de 8,9 miliarde de dolari va fi plătită zecilor de mii de reclamanţi pe o perioadă de 25 de ani prin intermediul unei filiale a J&J, LTL Management LLC, care a fost înfiinţată pentru a soluţiona cererile de despăgubire şi care a solicitat protecţia legii falimentului.
Unitatea LTL Management a J&J a depus un nou dosar de intrare în faliment pentru a oferi o bază pentru fondul fiduciar, care prezintă termenii de soluționare a litigiului care durează de zece ani. O cerere anterioară, care nu includea o înțelegere, a fost respinsă în ianuarie, după ce o curte de apel a considerat că J&J a greșit atunci când a folosit falimentul pentru a bloca instanța să audieze procesele și să acorde despăgubiri. J&J dorește un plan de reorganizare pentru LTL care să limiteze toate responsabilitățile legate de talc.
„Rezolvarea acestei probleme prin planul de reorganizare propus este atât mai echitabilă, cât și mai eficientă, permite ca reclamanții să fie despăgubiți în timp util”, a declarat într-un comunicat Erik Haas, șeful departamentului de litigii la nivel mondial al J&J.
Acțiunile J&J au crescut cu 3% în tranzacțiile de dinaintea pieței din New York.
Dacă un număr suficient de victime vor accepta să se alăture acordului, J&J va fi scutit de apărarea împotriva reclamațiilor de cancer legate de pudra pentru copii și alte produse contaminate cu azbest. Juriile s-au pronunțat împotriva companiei în aproape o duzină de astfel de procese de-a lungul anilor – inclusiv unul care a fost atacat până la Curtea Supremă a SUA – înainte ca J&J să fie obligată să plătească 2,5 miliarde de dolari unui grup de 20 de femei al căror caz a ajuns în instanță în 2018.
Femeile și bărbații au acuzat pudra pentru bebeluși fabricată de J&J, veche de 129 de ani, că a provocat cancer ovarian și mezoteliom, un cancer legat în mod specific de expunerea la azbest. Victimele susțin că documentele interne ale J&J, care datează de la începutul anilor 1970, arată că lucrătorii îi avertizează pe manageri cu privire la urmele de azbest găsite în talcul îmbuteliat pentru pudra pentru copii. Victimele susțin că directorii J&J ar fi trebuit să avertizeze consumatorii cu privire la riscurile pentru sănătate ale pudrei.
Conform termenilor acordului, J&J a fost de acord să plătească 6,5 miliarde de dolari pentru a rezolva cazurile actuale și viitoare de ovare, să ofere 2 miliarde de dolari pentru cazurile actuale și viitoare de mezoteliom și să plătească 400 de milioane de dolari statelor care au dat în judecată J&J pentru că nu a avertizat consumatorii cu privire la riscurile pentru sănătate legate de pulberile sale pe bază de talc sau au amenințat că îi vor da în judecată, potrivit unor persoane familiarizate cu acordul care au cerut să nu fie identificate deoarece detaliile nu sunt publice.