Photo 53231341 © Leonid Andronov | Dreamstime.com

Italia se va confrunta cu al doilea an consecutiv de secetă severă, în 2023

Râurile și lacurile din Italia se confruntă cu un nou an de secetă severă, după o iarnă cu precipitații și ninsori puține, ceea ce trage un semnal de alarmă cu privire la implicațiile pentru agricultură, hidroenergie și accesul la apă potabilă, scrie The Guardian.

Zone întinse din Po – cel mai lung râu din țară, care alimentează mai multe regiuni din nord și centru – sunt deja uscate, în timp ce nivelul apei din Lacul Garda este cel mai scăzut din ultimii 35 de ani. În Veneția, nivelurile neobișnuit de scăzute ale apei au secat canalele orașului lagunar, lăsând gondolele blocate.

Consiliul Național de Cercetare din Italia (CNR) a declarat că precipitațiile din nordul țării au scăzut cu 40% în 2022, iar absența precipitațiilor de la începutul anului 2023 a fost semnificativă.

În special, Po, care se întinde de la Alpi în nord-vest și curge prin delta Po înainte de a ajunge la Marea Adriatică, se confruntă cu o repetare a secetei de anul trecut – cea mai gravă care a afectat această cale navigabilă în șapte decenii – dacă nu vor veni ploi în primăvară. În zona Pavia din valea Padului, nivelul apei este cu 3 metri sub nivelul zero, transformând malurile râului în plaje – un fenomen întâlnit de obicei în timpul verii.

„Nimic nu s-a schimbat din 2022”, a declarat Luca Mercalli, președintele Societății Meteorologice Italiene. „Suntem în continuare într-o situație de deficit… să așteptăm primăvara, care este de obicei perioada cea mai ploioasă pentru valea Padului. Există o bună posibilitate ca precipitațiile din aprilie și mai să compenseze – este ultima speranță. Dacă nu vom avea ploi de primăvară timp de doi ani consecutivi, atunci ar fi pentru prima dată când se întâmplă acest lucru.”

De asemenea, Po traversează regiunile Emilia-Romagna și Veneto, una dintre cele mai importante zone agricole din Europa. În afară de anul 2022, în timpul căruia a existat un val de căldură prelungit, valea a cunoscut secete în 2007, 2012 și 2017, iar oamenii de știință spun că prevalența tot mai mare a acestora este un indiciu în plus al crizei climatice.

Coldiretti, cea mai mare asociație de fermieri din Italia, a declarat că seceta din 2022 a provocat pagube în valoare de 6 miliarde de euro (5,4 miliarde de lire sterline) la produsele agricole. Aceasta a avertizat că o treime din producție este în pericol în acest an, dacă nu va fi evitată o altă secetă lungă și severă.

Alessandro Bratti, președintele autorității bazinului Po, a declarat că situația a fost cea mai extremă în Piemont și Lombardia, în timp ce în Trentino afectează producția de energie hidroelectrică.

„Dacă nu ai apă, nu poți produce energie, așa că aceasta este o altă problemă”, a spus Bratti. „Este foarte critică, deoarece nu a nins și nu a plouat în această perioadă, iar prognoza spune că va rămâne așa”.

Având în vedere că nivelul Po este atât de scăzut, o problemă suplimentară este că apa de mare pătrunde mai sus pe râu, umplând acviferele și făcându-le inutilizabile pentru irigarea terenurilor agricole.

„Anul trecut, apa de mare a intrat pe o distanță de aproape 40 km [25 de mile], ceea ce cauzează o problemă și pentru apa potabilă, deoarece trebuie să se folosească desalinizatoare”, a spus Bratti.

Vara trecută, guvernul italian, condus la acea vreme de Mario Draghi, a deblocat fonduri de 36,5 milioane de euro pentru a ajuta zonele afectate de secetă. Măsura a permis, de asemenea, autorităților locale să ocolească birocrația obișnuită și să ia măsuri imediate, cum ar fi impunerea unor măsuri de raționalizare a apei.

Deși măsurile au fost coordonate de autoritatea bazinală a râului Po, organismul are doar atribuții de consiliere, cum ar fi sugerarea unor modalități prin care agricultorii pot utiliza mai puțină apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *