Un proiect inițiat de Parlamentul European, a evaluat prezența în UE a hexaclorociclohexanului (HCH), substanță utilizată ca insecticid în agricultură și ca medicament în tratamentul pediculozei și scabiei, arată un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Proiectul a inventariat la nivelul UE al siturilor în care s-a manipulat HCH și lindan (o formă de HCH). De asemenea, proiectul a ajutat autoritățile care se ocupă de moștenirea acestor poluanți organici persistenți (POP) și de gestionarea durabilă a șase situri contaminate cu HCH.
România apare pe această hartă cu trei unități de producere a HCH-ului și încă n depozit.
Între 1945 și 2000, lindanul sau gamma-HCH a fost produs și utilizat ca insecticid cu spectru larg pentru tratarea semințelor și a solului, pentru aplicații foliare, pentru tratarea arborilor și a lemnului și pentru tratamentul împotriva ectoparazitelor, atât în aplicații veterinare, cât și pentru uz uman. Lindanul a fost, de asemenea, aplicat în silvicultură pentru defrișare și combaterea dăunătorilor, precum și pentru protejarea și conservarea lemnului, a materialelor plastice și a materialelor depozitate. Lindanul este aproape inodor, nu influențează calitatea culturilor și nu poate fi detectat de către consumatori.
La nivel mondial au fost produse 600.000 de tone de lindan. Cu toate acestea, producția de lindan a fost foarte ineficientă, deoarece fiecare tonă de lindan a dus la producerea a 8 până la 12 tone de izomeri reziduali. Mai mult de 4,8 milioane de tone de deșeuri de HCH au fost – și în mare măsură încă sunt – prezente în mediul înconjurător la nivel mondial. Acești izomeri reziduali au fost depozitați pe sau în apropierea instalațiilor de producție și au dus adesea la apariția unor uriașe movile în aer liber sau depozite de deșeuri.
Lindanul și HCH au fost interzise în UE în anul 2000. Până în noiembrie 2006, utilizarea lindanului a fost interzisă în 52 de țări și restricționată în alte 33. În plus, în 2009, a fost pusă în aplicare o interdicție internațională privind utilizarea lindanului în cadrul Convenției de la Stockholm privind POP.
Proiectul HCH în UE a compilat un inventar al siturilor care ar fi putut fi afectate de HCH. Siturile din acest inventar includ situri de producție și prelucrare a lindanului și HCH, depozite de deșeuri, depozite de deșeuri, depozite de deșeuri, instalații de depozitare și instalații de tratare a deșeurilor. Inventarul a fost încorporat într-un model de informații geografice (GIM) personalizat. Proiectul a identificat un total de 299 de situri în care au fost manipulate HCH și lindan.
Inventarul UE este acum disponibil online aici.