testarea pe animale

Inițiativă cetățenească. CE înregistrează o petiție ai cărei organizatori propun acțiuni suplimentare pentru a reduce în continuare testarea pe animale

Comisia Europeană a înregistrat o iniţiativă cetăţenească europeană (ICE) intitulată, ”Salvați cosmeticele fără cruzime – Angajamentul pentru o Europă fără teste pe animale”, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Răspunsul CE oferă ”o prezentare cuprinzătoare a cadrului legislativ și politic al UE relevant pentru utilizarea animalelor în scopuri de testare. De asemenea, propune acțiuni suplimentare pentru a reduce în continuare testarea pe animale”.

Este, de asemenea, cea de-a cincea inițiativă de succes privind bunăstarea animalelor sau mediul înconjurător.

”În ultimii 20 de ani, Comisia a oferit o investiție impresionantă de peste 1 miliard de euro pentru dezvoltarea, validarea și adoptarea de alternative la testarea pe animale. Acest efort începe să dea roade, pe măsură ce unele dintre aceste instrumente și metode care nu implică utilizarea animalelor devin disponibile pentru comunitatea științifică și sunt din ce în ce mai mult utilizate în scopuri de reglementare. Comisia va continua să sprijine puternic alternativele la testarea pe animale prin acordarea unei finanțări corespunzătoare și va explora posibilitatea de a coordona activitățile statelor membre în acest domeniu”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă adaptată erei digitale.

Comisia salută inițiativa și recunoaște că bunăstarea animalelor rămâne o preocupare importantă pentru cetățenii europeni. UE a interzis complet a testarea pe animale în industria cosmeticelor, care este în vigoare în UE din 2013.

În plus, Comisia anunță că va lansa o nouă abordare cu un set de acțiuni legislative și non-legislative pentru a reduce în continuare testarea pe animale, cu scopul de a ajunge în cele din urmă la un sistem fără animale în cadrul legislației privind substanțele chimice (de exemplu, REACH, Regulamentul privind produsele biocide, Regulamentul privind produsele de protecție a plantelor și medicamentele umane și veterinare) și va continua să sprijine puternic alternativele la testarea pe animale.

În ceea ce privește modernizarea științei, Comisia va continua să sprijine cercetarea pentru dezvoltarea de alternative la testarea pe animale și va explora posibilitatea de a coordona activitățile statelor membre în acest domeniu.

Comisia prezintă următoarele acțiuni în răspuns la obiectivele specifice ale Inițiativei Cetățenilor Europeni:

Protejarea și consolidarea interdicției privind testarea pe animale în industria cosmeticelor: Comisia subliniază că Regulamentul UE privind cosmeticele interzice deja punerea pe piață a produselor cosmetice testate pe animale. Cu toate acestea, această interdicție nu se aplică testelor de siguranță necesare pentru a evalua riscurile substanțelor chimice pentru lucrători și mediul în conformitate cu Regulamentul UE privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH). Interfața dintre cele două acte normative este în prezent evaluată în două cazuri în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Comisia va lua în considerare rezultatul cauzelor judiciare în vederea oricăror viitoare modificări potențiale ale legislației.

Transformarea legislației UE privind substanțele chimice: Ca parte a angajamentului său de a reduce și, eventual, elimina testarea pe animale în contextul legislației privind substanțele chimice, Comisia va colabora cu toate părțile implicate pentru a elabora o hartă de drum către evaluările de siguranță chimică care nu implică testarea pe animale. Această hartă de drum va servi ca un cadru ghid pentru acțiunile și inițiativele viitoare menite să reducă și, în cele din urmă, să elimine testarea pe animale în contextul legislației privind substanțele chimice în cadrul Uniunii Europene.

Modernizarea științei în UE: Deși Comisia nu împărtășește opinia că este necesară o propunere legislativă pentru a atinge obiectivul de renunțare la utilizarea animalelor în cercetare, formare și educație, va continua să sprijine puternic dezvoltarea de abordări alternative cu finanțare adecvată.

Comisia propune, de asemenea, inițierea unei serii de acțiuni pentru accelerarea reducerii testării pe animale în cercetare, educație și formare, inclusiv explorarea posibilității de a coordona activitățile statelor membre și autorităților naționale în acest domeniu, organizarea de ateliere exploratorii și menținerea de noi inițiative de formare pentru tinerii cercetători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *