Peste 90% din companiile britanice care s-au angajat să încerce săptămâna de patru zile, între iunie şi decembrie 2022, doresc să continue pe această cale, potrivit rezultatelor publicate marţi de organizatori, citate de Reuters.
Angajații din 61 de companii din Marea Britanie au lucrat în medie 34 de ore pe parcursul a patru zile între iunie și decembrie 2022, în timp ce își primeau salariul actual. Dintre acestea, 56 de companii, adică 92%, vor să continue experimentul, iar 18 dintre ele au spus că deja au adoptat sistemul definitiv.
Acest test este cel mai mare din lume, potrivit Autonomy, o organizație de cercetare cu sediul în Marea Britanie, care a publicat raportul alături de un grup de academicieni și cu sprijinul grupului 4 Day Week Global, cu sediul în Noua Zeelandă.
Deși concluziile pot fi interesante pentru companiile care se luptă pentru a găsi talente, alte sondaje arată că foarte puțini alți angajatori britanici plănuiesc o săptămână de patru zile în curând.
Testul Autonomy a cuprins în total 2.900 de angajați din diferite sectoare, de la compania financiară Stellar Asset Management la producătorul digital Rivelin Robotics și un magazin de pește și chipsuri din orașul de coastă Wells-next-the-sea.
Majoritatea au fost de acord că productivitatea a fost menținută.
Personalul a declarat că bunăstarea lor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată s-au îmbunătățit, în timp ce datele au arătat că angajații au fost mult mai puțin predispuși să renunțe la locul de muncă ca urmare a politicii săptămânii de patru zile.
„Acesta este un moment important pentru mișcarea în favoarea unei săptămâni de lucru de patru zile”, a declarat Joe Ryle, director al campaniei pentru săptămâna de patru zile.
Paul Oliver, director operațional la Citizens Advice Gateshead, a declarat că păstrarea locurilor de muncă și recrutarea de personal s-au îmbunătățit, iar nivelurile de boală au scăzut în timpul procesului.
„Personalul face mai multă treabă în mai puțin timp”, a spus el.
Pentru unii angajați, ziua liberă suplimentară a fost mai importantă decât salariul: 15% au declarat că nicio sumă de bani nu i-ar convinge să revină la o săptămână de cinci zile. Unii angajați aveau miercurea liberă, în timp ce alții aveau o politică de weekend de trei zile. Angajatorii din sectoarele marketing și publicitate, servicii profesionale și caritate au fost cei mai reprezentați în cadrul testului. Aproximativ 66% dintre cei care au participat aveau 25 de angajați sau mai puțin, în timp ce 22% aveau 50 de angajați sau mai mulți. 11% dintre aceștia nu aveau scop lucrativ.
Acest studiu reflectă atenția tot mai mare acordată modului în care oamenii lucrează, în special de la pandemia COVID-19, când programele de concediu și perioadele obligatorii de lucru de acasă i-au determinat pe mulți să se întrebe dacă este necesar să stea la birou cinci zile pe săptămână.
În ultimii ani, unele corporații globale mai mari au testat o abordare de patru zile și au raportat, de asemenea, rezultate de succes.