Photo 23540724 © Dyshlyuk | Dreamstime.com

Human Rights Watch cere oprirea proiectului petrolier „dezastruos” al TotalEnergies în Uganda

Organizația Human Rights Watch a cerut luni oprirea unui important proiect petrolier din Africa de Est condus de gigantul francez TotalEnergies, și a avertizat asupra consecințelor dezastruoase pentru mediu și comunitățile locale, transmite AFP.

TotalEnergies și China National Offshore Oil Corporation au semnat anul trecut un acord în valoare de 10 miliarde de dolari pentru a dezvolta zăcămintele de petrol din Uganda și pentru a transporta țițeiul printr-o conductă de 1.445 de kilometri (900 de mile) către portul Tanga din Tanzania, situat în Oceanul Indian.

Oleoductul East Africa Crude Oil Pipeline (EACOP) s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea activiștilor pentru drepturile omului și a grupurilor de mediu, s-a confruntat cu acțiuni în justiție în Franța și cu critici în Parlamentul European.

TotalEnergies afirmă că persoanele strămutate din cauza proiectului au fost despăgubite în mod echitabil pentru terenurile lor, în timp ce au fost luate măsuri pentru protejarea mediului.

Însă HRW afirmă că mega-proiectul va afecta iremediabil ecosistemele fragile și susține că unele dintre cele 100.000 de persoane care se așteaptă să fie strămutate în urma dezvoltării sale au fost tratate în mod necorespunzător.

Cercetătorii au realizat peste 90 de interviuri în lunile martie și aprilie ale acestui an, inclusiv cu 75 de familii strămutate, dintre care multe au declarat că au primit compensații întârziate sau inadecvate.

Alții au declarat pentru HRW că au fost presați să își vândă terenurile.

„EACOP a fost un dezastru pentru zecile de mii de persoane care au pierdut terenurile care le asigurau hrana pentru familiile lor și un venit pentru a-și trimite copiii la școală și care au primit prea puține compensații din partea TotalEnergies”, a declarat Felix Horne, cercetător senior în domeniul mediului la HRW.

„EACOP este, de asemenea, un dezastru pentru planetă, iar proiectul nu ar trebui să fie finalizat.”

„Încălcări ale drepturilor”
Fermierii au declarat pentru HRW că s-au îndatorat așteptând ani de zile pentru compensații, iar activiștii au documentat 37 de cazuri în care copiii ar fi fost forțați să abandoneze școala pentru că familiile lor nu au putut plăti taxele.

Unii au semnat acorduri de despăgubire în limba engleză, o limbă pe care nu o puteau citi, în timp ce alții le-au spus cercetătorilor că „prezența oficialilor guvernamentali și de securitate la întâlnirile publice a contribuit la o aură de intimidare”, a declarat HRW.

Un bărbat în vârstă de 79 de ani a declarat: „În inima mea am spus nu, dar pentru că am crezut că guvernul va fi dur cu mine, am cedat și am semnat”.

Cei care au refuzat să semneze au declarat că s-au confruntat cu presiuni din partea reprezentanților companiei, precum și cu hărțuirea din partea guvernului local și a agenților de securitate.

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a promis că va continua proiectul, în ciuda faptului că Parlamentul European a cerut amânarea acestuia din cauza „încălcării drepturilor”.

Instituția cu sediul la Strasbourg și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încarcerarea pe nedrept a activiștilor care se opun proiectului și la evacuarea oamenilor de pe pământurile lor fără compensații adecvate.

Luna trecută, cinci grupuri de ajutorare ugandeze și franceze, precum și 26 de ugandezi au dat în judecată TotalEnergies la Paris pentru a obține despăgubiri pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului în cadrul a două dintre megaproiectele sale din țară, inclusiv EACOP.

Într-o scrisoare din 15 iunie, adresată către HRW, TotalEnergies a declarat că a oferit o compensație echitabilă și că „va continua să acorde o atenție deosebită respectării drepturilor comunităților în cauză”.

Museveni a salutat proiectul ca fiind un impuls economic major pentru țara fără ieșire la mare, unde multe persoane trăiesc în sărăcie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *