Photo 110619394 © Dmitry Panchenko | Dreamstime.com

Guvernul britanic vrea să blocheze sistemul de garanție-returnare a sticlelor din Scoția

Guvernul britanic se pregătește să blocheze o a doua acțiune politică a guvernului scoțian din acest an. Alister Jack, secretarul de stat pentru Scoția, intenționează să respingă o cerere a guvernului scoțian de a obține o subvenție pentru programul său de reciclare, într-o mișcare care, potrivit experților, ar putea submina în mod fatal planurile, scrie The Guardian.

În cadrul acestui program, care ar trebui să înceapă în august, retailerii din Scoția vor trebui să adauge 20 de pence la prețul sticlelor și al dozelor de unică folosință, pe care consumatorii le vor putea apoi recupera dacă le vor returna pentru a fi reciclate. Un sistem similar urmează să fie implementat și în România.

Sistemul de reciclare este o parte esențială a platformei de mediu a Partidului Național Scoțian, dar majoritatea experților consideră că, pentru a funcționa corespunzător, este nevoie de o derogare de la normele din Marea Britanie, care împiedică aplicarea unor reglementări diferite pentru același produs în Anglia și Scoția.

Jack a criticat acest sistem ca fiind prost conceput și inflaționist, declarând recent în Camera Comunelor că ar fi rău pentru companii și consumatori. Politicieni de rang înalt din cadrul SNP și-au exprimat îndoielile cu privire la aceste planuri, inclusiv toți cei trei candidați la conducerea partidului. Humza Yousaf a sugerat că ar exclude întreprinderile mici în primul an de funcționare a sistemului. Principala sa rivală, Kate Forbes, a declarat că schema ar provoca un carnagiu pentru întreprinderi. Ash Regan a declarat că ar elimina schema în forma sa actuală.

Cu toate acestea, guvernul scoțian insistă asupra planurilor, iar luna aceasta a cerut o derogare de la Legea privind piața internă din Regatul Unit, care a fost adoptată în 2020 pentru a înlocui piața unică europeană și pentru a se asigura că mărfurile continuă să circule liber în Regatul Unit.

Importanța scutirii de plată este contestată. Susținătorii proiectului de lege au comandat recent un aviz juridic de la Stuart MacLennan, profesor de drept la Coventry, care a declarat că sistemul ar putea funcționa fără una.

Miniștrii britanici consideră că scutirea este necesară pentru ca sistemul să se aplice la cele 85% din băuturile vândute în Scoția care sunt fabricate în altă parte. Unii experți consideră că, fără această scutire, întregul sistem ar fi ilegal.

Militanții pentru protecția mediului spun că sistemul este vital pentru reducerea deșeurilor, precum și a emisiilor de CO2. Dar liderii de afaceri spun că va adăuga costuri uriașe la produsele lor, nu doar prin prețul suplimentar al unei sticle, ci și prin costurile de producție și de administrare asociate.

Jack a declarat recent în Camera Comunelor că, în cadrul acestui sistem, prețul unui pachet de 12 sticle de apă scoțiană vândut la Aldi va crește de la 1,59 la 3,99 lire sterline.

Un purtător de cuvânt al guvernului scoțian a declarat: „Ne așteptăm la o decizie din partea guvernului britanic cât mai curând posibil, având în vedere că acest lucru este necesar pentru a oferi industriei o claritate absolută.”

Miniștrii scoțieni au planificat de ani de zile schema de returnare a sticlelor, Lorna Slater, ministrul ecologiei, numind-o „o întreprindere națională masivă”, care implică 4.000 de producători, 10.000 de aparate de „preluare” și 2 miliarde de recipiente pentru băuturi.

Restul Marii Britanii plănuiește propriul sistem de depozitare a sticlelor, dar acesta va începe abia peste doi ani și va excepta sticlele de sticlă. Între timp, vor fi necesare coduri de bare separate pentru băuturile scoțiene pentru a dovedi de unde au fost cumpărate.

Kat Jones, director al Asociației pentru protecția mediului rural din Scoția, a declarat: „Nu există nicio excepție: „Știm că s-a lucrat mult în culise între guvernul britanic și oficialii guvernamentali scoțieni pentru a stabili modul în care sistemele scoțiene pot funcționa cel mai eficient într-un context britanic, astfel că această intervenție a secretarului de stat pare o încercare de a perturba returnare în depozite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *