Greenpeace România și ClientEarth anunță că au câștigat o bătălie juridică de patru ani împotriva poluării din România, care încălca Directiva UE privind Emisiile Industriale (DEI).
”Acțiunea a vizat legea românească care prevedea sancțiuni infime pentru centralele pe bază de cărbune ce funcționau fie încălcând autorizația de mediu, fie fără autorizație. Aproape jumătate din centralele pe cărbune din România funcționau fără autorizație, ceea ce reprezintă o încălcare majoră a Directivei privind Emisiile Industriale, fără consecințe reale pentru marii poluatori”, arată Greenpeace.
De exemplu, în cazul operatorilor de centrale pe cărbune, a căror cifră de afaceri anuală se situează, de obicei, între 86 și 400 de milioane de euro, amenda pentru lipsa unei autorizații este limitată la o plată unică varia între 6.440 și 12.880 de euro. În plus, în cazul în care operatorul plătește amenda în primele 15 zile, aceasta va fi redusă la doar 3.220 de euro.
În schimb, în Spania și în Grecia, operatorii de centrale electrice pot fi sancționați cu până la 2 milioane de euro dacă nu dețin o autorizație.
Organizațiile au înaintat o plângere oficială Comisiei Europene în 2019, care a demarat o procedură de infringement împotriva României în 2020. Comisia a cerut României să-și alinieze legislația națională la DEI pentru a proteja în mod eficient sănătatea umană și natura.
Ca răspuns, România a pus în aplicare reforme substanțiale, cu amenzi de până la 500.000 de euro. Noua sa lege privind emisiile industriale crește amenzile în multe cazuri de peste zece ori față de nivelul anterior. De asemenea, aceasta introduce posibilitatea de a aplica sancțiuni penale operatorilor care desfășoară activități fără autorizație, precum și suspendări obligatorii pentru anumite operațiuni ilegale. Pe parcursul procedurii, mai multe dintre centralele de cărbune vizate au fost închise, inclusiv Mintia și Turceni (unitățile 3 și 7).
Noul cadru juridic se extinde dincolo de sectorul cărbunelui, cuprinzând cele mai dăunătoare activități industriale din diverse sectoare, inclusiv energie, gestionarea deșeurilor, metale, minerale, produse chimice și agricultura industrială.