Țările trebuie să revizuiască regimurile tarifare de import pentru a se asigura că nu taxează mai puțin pentru articolele poluante și mai mult pentru articolele ecologice, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, relatează The Guardian.
„La OMC, am observat că, în multe țări, tarifele de import pentru sursele de energie regenerabilă sunt, în medie, mai mari decât tarifele pentru bunurile pe bază de combustibili fosili.”
De asemenea, guvernele trebuie să înceapă să facă distincția între subvențiile bune, de care au nevoie pentru a lupta împotriva crizei climatice, și cele rele, care cresc emisiile de gaze cu efect de seră
Subvențiile și alte stimulente pentru arderea combustibililor fosili și încurajarea practicilor agricole proaste, care se ridică la aproximativ 1,7 miliarde de dolari pe an, distorsionează comerțul mondial și împiedică lupta împotriva dezastrului climatic, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala pentru The Guardian.
„Vă puteți imagina dacă am spune că vom reconverti aceste subvenții în alte subvenții prietenoase, cum ar fi pentru cercetare și inovare?”, a spus ea. „Nu mă deranjează acest tip de subvenție”.
Ea a dat exemplul aragazelor în țările în curs de dezvoltare. În loc să subvenționeze combustibilii fosili, guvernele ar putea subvenționa aparatele de gătit care folosesc energie solară sau electricitate. „Nimeni nu s-ar opune acestor tipuri de subvenții”, a spus ea.
Țările dezvoltate alocă mai mulți bani pentru subvențiile pentru combustibilii fosili decât țările sărace, astfel încât, dacă ar reduce aceste subvenții care cresc emisiile, ar putea elibera bani pentru țările sărace, pentru a contribui la finanțarea combaterii schimbărilor climatice, cum ar fi fondul pentru pierderi și daune pentru țările sărace și vulnerabile, a spus ea.
Foto: Photo 53019066 © Naruto4836 | Dreamstime.com